Wedin (M): Vi vill låta enskilda hyresgäster köpa sin lägenhet som enstaka ägarlägenheter. Foto: Pressbild

Hyresrätter ska ombildas men inte i Bromma

M vill att boende i ytterstaden ska få ombilda sina lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter. Men Brommaborna undantas från öppningen. – Vi har sagt nej till närförorter, som till exempel Bromma, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

  • Publicerad 08:40, 17 okt 2018

De som bor i ytterstaden ska få ombilda sina lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter. Det beskedet gav Stockholm stads nya bostads- och fastighetsborgarrråd Dennis Wedin (M) i början av veckan.

Förslaget ska gälla ytterstaden, inte närförort eller innerstan. Men Bromma är undantaget.

– Vi har valt att inte konkretisera vilka områden det gäller ännu. Vi har dock sagt nej till närförorter, som till exempel Bromma, säger han.

Varför inte i Bromma?

– En del av överenskommelsen handlar om att inga ombildningar ska ske i innerstad eller närförort. Det handlar om en försiktig avyttring i områden där hyresrätter starkt dominerar, det ska råda en balans mellan upplåtelseformer, säger Dennis Wedin. 

Enskilda hyresrätter ska kunna ombildas

De tidigare reglerna för ombildning krävde att minst 66 procent av hyresgästerna i en fastighet ville köpa bostäderna, vilket visade sig svårt i fastigheter där många hushåll hade låga inkomster. Därför har Moderaterna diskuterat förslag på en lagändring så att enstaka hyresrätter i en fastighet ska kunna ombildas till ägarlägenheter.

– Vi har föreslagit möjligheten att låta enskilda hyresgäster köpa sin lägenhet som enstaka ägarlägenheter, men det är en nationell fråga. Vi driver på för en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknaden, jag ser gärna att denna fråga skulle ingå i det, säger Dennis Wedin.

Under alliansens två mandatperioder, åren 2006–2014, sålde stadens allmännyttiga bostadsbolag cirka 26 000 bostäder.