Hyresrätter hyrs ut för 1000 kronor natten

Utdrivna hyresgäster, falska namnskyltar och skyhöga hyror. Fastighetsägare i innerstan tjänar stora summor på att förvandla vanliga hyresrätter till hotelliknande korttidsboenden. – Vi har nya grannar varje vecka, säger husombudet Stefan.

  • Publicerad 04:57, 30 apr 2018

”Är det en nöjesresa eller en affärsresa?”, undrar telefonisten på uthyrningsfirman Silverdoor Apartment.

Mitt i har ringt upp företaget för att ställa frågor om en ”framtida bokning”.

I samtalet får vi veta att bolaget hyr ut sju lägenheter på Kocksgatan på Södermalm. På Renstiernas gata finns ännu fler lägenheter att hyra.

Städning ingår

Priserna för bokningarna ligger på omkring 1 000 kronor per natt. Då ingår städning och tillgång till tvättstuga och parkering.

Vad som inte framgår är att lägenheterna ligger i vanliga hyreshus och att tvättstugan delas med husets resterande hyresgäster.

Vi bor i ett hus med nya grannar varje vecka

Stefan, som bor i ett av husen

Silverdoor Apartments är ett av flera bolag som hyr ut lägenheter på korta kontrakt i Stockholms innerstad. Ett annat heter Beautiful Apartments. Bolagen gör ett avtal med fastighetsägaren och hyr ut möblerade lägenheter i korta perioder, men hur avtalen ser ut får vi inte veta. Metoden är dold för de flesta och relativt okänd för polisen.

”Förskräckligt”

Mitt i har pratat med flera hyresgäster i innerstan som berättar om hur deras bostadshus förvandlats till ett hotell i miniatyr. Hur de möter främlingar i trapphuset och om städerskor som lämnar högar med sängkläder utanför dörrarna.

– Majoriteten av lägenheterna har blivit hotell. Det är förskräckligt, säger en kvinna som bott på Kocksgatan i flera år.

Stefan och Lena är husombud för Hyresgästföreningen har följt uthyrningarna på gatan sedan 2007. I dag är de ensamma hyresgäster på sitt våningsplan.

– Det är tråkigt. Vi bor i ett hus med nya grannar varje vecka och vi har inte koll på vilka de är. När det är högsäsong är det svårt att få tvättider. Under lågsäsong är det tomt, säger Stefan.

Stefan och Lena har blivit ensamma på sitt våningsplan. Foto: Pekka Pääkkö.

Grönsaksnamn på dörrarna

Dörrarna på de tomma lägenheterna märks med namn på olika grönsaker och frukter – ett vanligt förekommande kodspråk bland hotellföretagen.

– Det står saker som ”lemon” och ”pepper”. Det är bara hittepå, säger Lena.

Om värden fick välja skulle han göra hotell av allting

Hyresgäst i Vasastan

På anslagstavlan i entrén står namn på hyresgäster som lämnade huset för flera år sedan. På vissa dörrar står inga namn alls.

Namnen på dörrarna är borta. Istället har de märkts upp med namn på olika grönsaker. Foto: Pekka Pääkkö.

Ska utredas

Mitt i har kartlagt hotellägenheter i alla innerstans stadsdelar. På Upplandsgatan i Vasastan har minst 33 lägenheter omvandlats till hotelliknande boenden och på Markvardsgatan har hyresvärden tömt en majoritet av lägenheterna. På Karlsviksgatan på Kungsholmen byts hyresgästerna ut på löpande band.

– De ställer ut stora säckar med smutstvätt och det är mycket ljud i huset. De som flyttar in är i många fall högutbildade, trevliga personer, men en indisk it-expert vet ofta inte hur man beter sig i tvättstuga, säger Gunilla Jonsson Wennergberg som bott på Karlsviksgatan sedan 2005.

Dessutom har flera hyresgäster berättat om hur hyresvärden försökt få dem att flytta.

Blomnamn på dörrarna

Gunilla Jonsson Wennergberg berättar hur verksamheten utökats för varje år. När hyresgäster flyttar ut görs lägenheterna om till korttidsbostäder och dörrarna märks upp enligt ett gemensamt kodsystem.

– Det är namn på olika blommor, som vallmo och pion, säger Gunilla Jonsson Wennerberg.

Hon är ombud för Hyresgästföreningen och är kritisk till agerandet.

– Det är jättetråkigt. Jag vet hur svårt det är att få tag på en hyresrätt och hur många som står i kö. Det är klart att man vill att det ska bo hyresgäster i huset.

Ville öppna hotell, men fick nej

Ett par som bor på Sveavägen berättar hur huset töms på hyresgäster – och om märkliga skyltar med blombeteckningar där det borde stå ett efternamn.

– Det är så systematiskt, säger kvinnan i paret som vill vara anonym på grund av påtryckningar från hyresvärden.

Hon och sambon upplever att hyresvärden gjort allt för att de ska lämna huset. Han har bland annat anklagat en av dem för brott, anklagelser som skjutits ned i Hyresnämnden. De berättar om flera exempel på hyresgäster som blivit utköpta.

Hyresvärden, som driver 19 bostadsbolag, har tidigare mejlat stadsbyggnadskontoret med en begäran om att förvandla delar av huset till lägenhetshotell. Trots att han nekades tillstånd av bygglovshandläggaren hyrs alltså flera av lägenheterna ut till tillfälliga hyresgäster.

– Han vill inte ha oss här. Om han fick välja skulle han göra hotell av allting, säger mannen i paret.

Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjeb vill utreda uthyrningarna. Här framför ett av de kritiserade husen på Karlsviksgatan på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö

Hyresgästföreningen beskriver hotellägenheterna som ett fenomen som vuxit kraftigt den senaste tiden. Nu vill de utreda om metoden är laglig.

– Våra jurister har börjat titta på det här. Frågan är om det är tillåtet. Att driva hotell innebär helt andra regler, bland annat när det gäller brandsäkerhet. Dessutom är vi kritiska till att man tar bort hyresrätter från marknaden när det råder bostadsbrist, säger Zeljko Kranjeb, chef på juridiska avdelningen i Region Stockholm.

”Har ingen aning”

Mitt i har sökt fastighetsägarna vid flera tillfällen, men i princip ingen vill kommentera uthyrningarna. En av fastighetsägarna säger att han inte har ”en aning” om vilka bolag som hyr ut lägenheterna. En annat förnekar att det skulle röra sig om hotellverksamhet.

Vi har sökt båda uthyrningsbolagen men har bara kommit i kontakt med Beautiful Apartments. De vill inte kommentera avtalen med fastighetsägarna.

Fakta

Här hyrs lägenheter ut som hotell

Vasastan

Upplandsgatan 61: 18 lägenheter

Upplandsgatan 91: 15 lägenheter

Sveavägen 108

Rörstrandsgatan 11

Birger Jarlsgatan 101

Markvardsgatan 16

Östermalm

Grevgatan 16: 7 lägenheter

Grevgatan 12: 10 lägenheter

Grev Turegatan 10E

Storgatan 64

Kungsholmen

Karlsviksgatan 5: 7 lägenheter

Gyllenborgsgatan

Pontonjärgatan

Eriksgatan

Södermalm

Kocksgatan 49: 7 lägenheter

Kocksgatan 26: 8 lägenheter

Kocksgatan 30

Renstiernas gata 19

Köpmantorget 10, Gamla stan

Nygränd 10, Gamla stan

Källa: Silverdoor Apartments
Visa merVisa mindre