Bartosz Solecki, 17, bor hos sina föräldrar. ”Men jag ska nog snart ställa mig i bostadskö. Då är det bra om så många lägenheter som möjligt går till Järfällabor. Kanske vill jag studera i en annan stad, men jag skulle absolut kunna tänka mig att bo kvar i Järfälla.” Foto: Stefan Källstigen

Hyreslägenheter blir kvar i den lokala kön

Förslaget att lämna över fler hyreslägenheter till Stockholms bostads­förmedling röstades ner. – Vi vill inte att ungdomar ska lämna kommunen bara för att de inte hittar bostad här, säger Claes Thunblad (S).

  • Publicerad 14:54, 21 sep 2015

I juni föreslog kommunens tjänstemän att 67 procent av Järfällahus kommande nyproduktioner skulle fördelas till Stockholms bostadsförmedling. Anledningen var att man ville öppna för ökad inflyttning från hela länet. Förslaget skulle innebära färre lägenheter till Järfällaborna och därmed längre kötider.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att avslå förslaget. De olika partierna var överens.

– Järfälla växer så det knakar och det byggs väldigt mycket bostäder. Vi är i princip ledande i landet just nu. Det lockar nya Järfällabor från hela landet och även utomlands. I det läget är det viktigt att vi erbjuder lägenheter till dem som redan finns i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).­­

Från hyresgästföreningens sida är man positiva.

– Det gör att större andel förmedlas till personer som har anknytning till Järfälla. Lägenheterna förmedlas inom kommunen i första hand och det gynnar Järfällaborna, säger Eva Dazley, ordförande för hyresgästföreningen i Järfälla.

Även Ames Srebrenikovic, som bor i en Järfällahuslägenhet på Termo­vägen i Kallhäll, är positiv.

– Jag tycker det är rätt att vi som redan finns i kommunen får förtur. Om fler lägenheter förmedlas till Stockholms bostadsförmedling har vi mindre chans att få en bostad. Att satsa på Järfällaborna är rätt, det är vi som betalar skatt här.

Han får medhåll av 17-årige Bartosz Solecki.

– Jag ska nog snart ställa mig i bostadskö, och då är det bra om så många lägenheter som möjligt går till Järfällabor.

Några närstående planer på ­nyproduktioner har inte Järfällahus. Planer på att bygga ett hus med 130 ettor och tvåor i Jakobsberg är ute på samråd, men byggstart blir tidigast om ungefär ett och ett halvt år.

– Vi har planer för förtätning, men ska vi bygga kommer vi att bygga på befintlig mark. Vi är inte med i Barkarbystaden av den enkla anledningen att det skulle bli dyrt, vi äger ingen mark där och skulle bli tvungna att höja hyrorna med 20–25 procent, säger ­Katharina Arvidsson , marknads- och informationschef på Järfällahus.

En tredjedel av hyresrätterna kommer, precis som i dag, att lämnas till Stockholms bostadskö.

Kommer ni att behöva släppa fler till Stockholms bostadsförmedling i framtiden?

– Nej, inte som jag ser det. Vi är i ett läge där den tidigare majoriteten inte har satsat på byggandet i allmännyttan och samtidigt sålt ut 600 lägenheter. Vi säger: sluta sälja och börja bygga för Järfällaborna, säger Claes Thunblad.

Fakta

Kötiden hos Järfällahus 4,5 år i snitt

30 procent av Järfällahus lägenheter förmedlas via Stockholms bostadsförmedling, resten av Järfällahus.

Sedan 2011 har antalet i Järfällahus kö ökat med 15 procent. Från 4 600 till 5 300 personer. Under samma period har 21 ­lägenheter byggts – till seniorer.

I Järfällahus egen kö, som är till för dem som bor eller jobbar i kommunen, är kötiden i snitt 4,5 år.

För att få en av Järfällahus lägenheter via Stockholms ­bostadsförmedling får man köa i snitt 7,9 år.

Källa: Järfällahus

Visa merVisa mindre