Mansour Ibrahim restaurangägare på Rinkebystråket. Foto: johanna edström

Hyreskonflikt hotar att stänga Rinkebystråket

Handlare på Rinkebystråket vill ha mer hyresrabatt. Om hyresvärden Familjebostäder inte går med på handlarnas krav planerar de att stänga sina butiker i protest. – Vi känner inte att vi har något val längre, flera går inte runt ekonomiskt, säger Mansour Ibrahim, som driver två verksamheter på Rinkebystråket.

  • Publicerad 12:20, 29 maj 2018

Handlar och restaurangägare på Rinkebystråket kan komma att stänga sina verksamheter i protest nästa vecka om Familjebostäder, som hyr ut lokaler på stråket, inte går med på deras krav.

Sviktande kundunderlag har gjort att några handlare redan lämnat stråket och flera kämpar för att inte behöva försätta sina verksamheter i konkurs.

Mellan november förra året fram till sista april i år har handlare på Rinkebystråket fått hyresrabatt på 100 procent.

I maj skulle de betala full hyra igen. Men så blev det inte.

”Vi kommer att stänga i protest”

De senaste veckorna har förhandlingar mellan näringsidkarna och Familjebostäder pågått.

– Vi behöver minst 30 procent i hyresrabatt för att kunna gå runt ekonomiskt. Om vi inte får det kommer vi att stänga ner, det är vi näringsidkare överens om, säger Mansour Ibrahim, som driver en restaurang och ett kafé på stråket.

Under tisdagen kommer handlarna att hålla ett krismöte.

– Vissa av handlarna vill att vi stänger våra verksamheter under en dag i protest och andra vill att det förblir stängt tills dess att den här konflikten är löst.

Höga hyror, dåligt rykte och att flera lokaler på stråket står tomma, är några orsaker till varför handeln inte går bra, enligt Mansour Ibrahim.

Hyreskonflikten ett faktum

Familjebostäder, ska enligt handlarna, hittills ha gått med på 15 procent i rabatt under ett år framåt, samt att frysa vissa utgifter som lokalanpassning och marknadsföring.

– Även om de fryser de utgifterna, så är det något som förväntas betalas tillbaka efter ett år. Det här är bara bedövning på ett problem om behöver en långsiktig lösning.

Han tycker inte att Familjebostäder levt upp till sina löften.

 Vi vill betala hyrorna och inte tigga om rabatter, men vi kan inte göra allt själva vi måste få hjälp

Mansour Ibrahim, restaurangägare på Rinekbystråket.

– Flera lokaler står tomma och det är inte så mycket aktiviteter som arrangeras för att locka folk till Rinkebystråket.

Trots bristande kundunderlag öppnade han tidigare i år ytterligare en verksamhet, ett kafé, på stråket tillsammans med sin bror.

– Vi satsar för att det är enda sättet, vi vill helst betala hyrorna och inte behöva tigga om rabatter, men vi kan inte göra allt själva vi måste få hjälp.

 

Mitt i har tidigare berättat att handlare i Järva och Spånga har svårt att bedriva verksamhet: