Påbyggnad. Det är det vänstra huset som föreslås växa. De oroade grannarna finns på andra sidan Sandhamnsgatan, till höger i bild. Foto: Patrik Wirén

Hyreshus vid Gärdet kan växa med tre våningar

Fyravåningshuset på Sandhamnsgatan kan bli sju våningar högt. Förslaget uppskattas dock inte av alla.

  • Publicerad 16:50, 25 apr 2019

Det handlar om Sandhamnsgatan 58-62 och en fastighet som stått på adressen sedan 1950.

I nuläget rymmer huset 33 hyreslägenheter fördelat på fyra våningar, med kontor på bottenvåningarna och i källarlokalerna. Men nu vill fastighetsägaren, KMJ Fastighetsförvaltning, se en rejäl påbyggnad med två-tre våningar motsvarande 25 nya bostäder. Dessutom ska bottenvåningarna fyllas med publika verksamheter.

Stadsbyggnadskontoret skriver i ett tjänsteutlåtande att "planförslaget utgör ett positivt tillskott av nya bostäder i stadsdelen och är positiva till att projektet ämnar bidra till pågående stadsutveckling i området i och med tilltänkta publika lokaler i bottenvåningarna."

Men alla är inte lika entusiastiska.

Nu byggs det nya bostadsrätter på Gärdet

Lennart Bergman bor i huset mittemot och försöker nu mobilisera grannarna mot byggplanerna. I ett dokument han skickat till Stadsbyggnadsnämnden och Stadsbyggnadsexpeditionen ryms en hel del oro kring projektet från både honom och några av hans grannar. Bland annat nämns förväntade parkeringsproblem, trafikkaos och oro över att de boende med lägenheter mot Sandhamnsgatan kommer att få minskat ljusinsläpp.

– Vi hyresgäster är mycket oroliga över detta, skriver han i ett mejl till Östermalmsnytt.

Stadsbyggnadsnämnden är dock positiv till planerna och har gett stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja planarbetet. Nästa steg är att ärendet senare i år ska ut på samråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android