Hyreshus rivs för nya hyreshus

Rivningen av hyreshuset på Pluggvägen är nu klar. Byggstarten av cirka 200 nya hyresrätter i det kommande bostadsområdet Hasselbacken närmar sig – två år för sent.

  • Publicerad 11:05, 8 sep 2016

Dammet yr från grävmaskinen som river hyreshuset på Pluggvägen, när Lokaltidningen Mitt i besöker platsen.

Även fyra garagelängor, som ska ge plats för fler parkeringsplatser, är nu ett minne blott vid korsningen Granängsvägen och Bollmoravägen strax väster om Tyresö centrum.

– Vi får in många fler lägenheter genom att riva hyreshuset och placera en annan huskropp där. Vi har rivit 12 lägenheter för att ge plats för minst dubbelt så många, säger Maria Öberg, vd för Tyresö Bostäder.

Cirka 200 nya hyresrätter ska Tyresö Bostäder bygga i Hasselbacken – men även kontor och handel. Husen kommer att bli mellan fyra och sex våningar och ligga på båda sidor om Granängsvägen.

– Det här är ett jättestort projekt för oss. Vi har inte byggt så här många lägenheter på en gång sedan Koriandern på 80-talet, säger Maria.

Bygget av Hasselbacken invigdes med en symbolisk borrning strax före valet 2014. Den verkliga byggstarten för projektet kommer att bli senare i höst. Innan dess ska marken förberedas genom sprängning och pålning.

Förklaringen till att det dröjt är att Tyresö Bostäder ville prova ett nytt sätt att göra upphandlingen på.

– Vi ville påverka och vara med i processen och det tog tid. Det är negativt att det tar längre tid att få fler hyresrätter att hyra ut men bra för vår långsiktiga förvaltning, säger Maria.

Hon räknar med att de första hyresgästerna kan flytta in vid årsskiftet 2017/2018.

Cirka 25 000 personer står nu i Tyresö Bostäders kö.

Mellan 200 och 1200 personer anmälde intresse på de lägenheter som låg ute förra året.

– Snittet ligger på 800 sökanden per lägenhet vi lägger ut, säger Maria.

Bostadsbolaget äger drygt 3000 lägenheter.

Hur kommer de här nya lägenheterna att påverka kötiderna?

– Det är jättesvårt att sia om. 200 lägenheter kan låta som en droppe i havet, men kötiden för nyproduktion kommer att gå ner, där blir kötiderna inte lika långa som för befintligt bestånd, säger Maria.