Uppsagda. Huset har tömts på andrahandsboende. Nu är deras lägenheter hotell. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

Huset såldes, hyresgäster slängdes ut och de tomma lägenheterna förvandlades till airbnb. De boende som är kvar har drabbats av otrygghet, störningar, och försämrad levnadsstandard när det flyttar in och ut turister i hög hastighet. Inga konstigheter, tycker nye hyresvärden.

  • Publicerad 20:00, 7 nov 2019

Ständigt nya ansikten i korridorerna. Spring i trappen. Nedskräpning. Oljud på natten. En gång fick polisen komma, då en turistfest spårade ur. I ett hyreshus på Kungsholmen har en stor del av lägenheterna förvandlats till airbnb-boenden, vilket gjort livet till ett helvete för de hyresgäster som finns kvar.

Fyravåningshuset i Kristineberg har ägts av familjen Lingö sedan 1930-talet, då det byggdes. I april såldes det och Jonas Ramstedt klev in för 74 miljoner kronor. Ramstedt har kontor på fashionabla Sibyllegatan på Östermalm och sitter i styrelsen för närmare 40 olika fastighetsbolag.

– Det var uppenbart att nye ägaren hade planer, det märktes direkt att de ville göra andra saker med lägenheterna, berättar en före detta boende.

De människor som hade andrahandskontrakt i Ramstedts nyförvärv, en inte blygsam skara där vissa bott i många år, fick veta att de var tvungna att leta sig vidare på bostadsmarknaden. Förstahandskontrakten tillhörde alla säljaren Elisabet Lingö. Och i avtalet med Ramstedt ingick att inga andrahandsboende skulle följa med i köpet.

"Exclusive top floor apartment"

Resultat: i dagsläget är sju av 17 lägenheter öronmärkta för korttidsboenden. Efter att människor åkt ut har man renoverat och sedan rullat in möblemang. Utanför dörrarna sitter kodskåp där de tillfälliga gästerna hämtar nycklar.

Lägenheterna förmedlas sedan i somras av agenturen Hostini. På postboxarna i entrén gapar namnskyltar tomma – på en har man satt dit namnet på Hostinis VD.

På olika sajter marknadsförs bostäderna med rubriker som "exclusive top floor apartment" och "newly renovated apartment on top floor": "Situated in the beautiful green part of Stockholm, Kungsholmen". På en har 23 gäster lämnat omdömen sedan i juli, alla positiva.

De gånger som StockholmDirekt besöker huset träffar vi glada besökare: två unga kvinnor från Ukraina som ska semestra två veckor i huvudstaden, samt ett par yngre herrar från USA som baxar in stora väskor i trappen.

Så mycket ökar Airbnb-intäkterna under Pride

Kod. På en av postboxarna sitter namnet på förmedlarens VD. Lägenhetsnycklarna hämtas ut ur kodskåp. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ingen chans att få förstahandskontrakt

– Verksamheten var tydlig. Mer och mer turister dök upp, det var lätt att se: människor med resväskor som inte kan svenska och bär på kartor, säger Karin, som egentligen heter något annat.

Hon bodde där i över tre år på ett andrahandskontrakt – "tills vidare". Flera gånger försökte hon få förstahand – "jag skötte mig på alla sätt" – men fick av värden Elisabet Lingö alltid veta att det var chanslöst. Så i början av året ringde Lingö. Huset var sålt. Flyttdags.

– Hon hade förhandlat så att jag fick stanna till sista september. Vad säger man? Det var jättejobbigt såklart. Jag mejlade den nye ägaren flera gånger för att få veta om jag kunde bo kvar. Till slut kom svaret, ett blankt nej.

Eftersom Karin bodde kvar under sommaren kan hon vittna om transformeringen.

– Klart det påverkade levnadsstandarden. Det är ett litet hus och alla känner varandra. Så började det dyka upp främlingar. Det kändes otryggt. Det är helt sjukt att de håller på så här, när det är så svårt att hitta någonstans att bo.

Stök om natten

Det här scenariot bekräftas gång på gång av de andra uppsagda som StockholmDirekt pratat med. Och av en person som bor kvar.

– Försämringen gick snabbt: trapphuset städades inte, soporna missköttes, gräset klipptes inte. Väldigt mycket folk som kom och gick, mycket stök om nätterna. Jag misstänker att de städar turistlägenheterna nattetid, säger Ulrika, som egentligen heter något annat.

Hon levde där i fyra år. Hyresgästen innan henne bodde i samma lägenhet i fem år, också i andra hand.

– När Elisabet ringde sa hon att det inte fanns garantier att jag kunde få stanna efter september. Mellan raderna: flytta. Vilket jag gjorde, så jag blev aldrig ens formellt uppsagd, minns Ulrika.

Förlängdes ett år i taget

Även hon vittnar om hur svårt det var att få tag i den nye ägaren för att få besked om framtiden. Ytterligare en som fått flytta bodde där i andra hand i fem år, med förlängning ett år i taget. Han fick bara "vi behöver lägenheten till annat" som svar av Ramstedt.

En som flyttat ut fick av fastighetsskötaren som tog emot nyckeln veta att Ramstedt "gör det här hela tiden". En annan, som städat stenhårt inför besiktningen, fick höra att det kvittar för allt ska ändå blåsas ut.

Ny lag ska ge ordning på hyresmarknaden

Den centrala läget används för att sälja in huset till turister. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

"Jag har inte gjort något olagligt"

Elisabet Lingö, som sålde huset i Kristineberg för 74 miljoner kronor, tvår sina händer och säger att hon "inte hade någon aning om att han som tog över skulle göra airbnb-hotell av det".

Lingö vill inte svara på varför hon låtit så många skötsamma hyresgäster bo i andra hand i så många år.

– Jag har varit mån om dem. De har varit tacksamma att de fått bo för samma hyra som förstahand. Jag har ingen lust att svara på dina frågor. Jag har inte gjort något olagligt, säger Lingö.

På förmedlaren Hostini bekräftar Hedvig Gustafson att de enligt avtal disponerar sju lägenheter. Några av dem sedan i somras. Huvudfokus är att hyra ut till företag.

Sedan, förklarar Gustafson, fyller de upp hålen i kalendern med så många semesterfirare som det går: "Airbnb är ett populärt alternativ till hotell. Det här är inget olagligt, vi vill att allt ska gå rätt till".

Ilska mot hyreshöjningar på Mosebacke

Flashigt. Jonas Ramstedts bolag Landera har kontor på Östermalm, samma stadsdel där han själv bor. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ägaren: Jag är en bra värd

Jonas Ramstedt känner inte alls igen sig i bilden som målas upp. Han säger att han är en bra hyresvärd, lätt att få tag i. Hur korttidsboendena sköts säger han är Hostinis ansvar då han hyr ut alla tomställda lägenheter till dem. Och några lyxrenoveringar är det inte prat om: "Jag har bara betalat för målare och lite färg."

– Jag äger huset så jag vet vad som är gjort. Det är en otroligt billig lösning för att vi ska totalrenovera nästa år, säger Ramstedt.

En tillfällig lösning

Han berättar att han medvetet köpte en fastighet med många andrahandshyresgäster eftersom de var lätta att bli av med, ett ansvar som låg på forna värden Lingö. För Ramstedt vill ha så få boende som möjligt när han inleder storfixandet.

På så sätt slipper han de kostnader som kommer med att evakuera folk till andra bostäder under byggtiden. Och lösningen med airbnb är tillfällig, enligt Ramstedt.

– Den är tills stambytet. Då ska vi också renovera lägenheterna, slå ihop dem, göra massa olika saker. Vi hoppas kunna börja i sommar. De uppsagda har inget med det här att göra. De som bor där har fått information. Alla som har frågat har fått reda på det här, säger Jonas Ramstedt.

Sanna är hemlös med sina två barn: "Förnedrande"

Vad säger lagen?

För att driva hotell för minst nio gäster eller minst fem rum krävs polistillstånd. Detaljplanen för kvarteret tillåter dessutom endast bostäder i den berörda fastigheten. Hostini anser att man kommer runt det här genom att främst fokusera på korttidsboende för företag.

På polisen säger man att de som bedriver hotell ska söka tillstånd, om det man gör faller inom ramen för sådan verksamhet. Om just det här fallet gör det går inte att säga utan en polisutredning.

"Lagstiftningen är från 1960-talet, innan internet fanns. Den är inte skriven för dagens samhälle", säger Kajsat Tell, polisinspektör på rättsavdelningen.

På brandförsvaret säger man att det är särskilda brandskyddsregler som gäller för hotell. Varje person har ett rum och kliver man ut ur det är man direkt i korridoren. Men det här är ett lägenhetshus och det spelar ingen roll vem som bor i varje lägenhet, eller hur länge de gör det. Varje lägenhet är sin egen brandcell, som det heter på fackspråk.

"Fast någonstans blir det väl en gränsdragning", säger Robert Petersen, brandinspektör.

Visa merVisa mindre