Sadlade om. Nina Andersson arbetade som gymnastiklärare innan hon gav sig in i kartbranschen. Foto: Sacharias Källdén

Hyreshöjningar tvingar hovleverantör att stänga

Inne på Vöbam, som har "allt inom bilder och kartor", kryllar det av antika fynd. I lokalen på Regeringsgatan 77 har verksamheten drivits i 23 år men nu är det slut på det. Ägaren har inte längre råd att betala hyran.

  • Publicerad 15:00, 6 dec 2019

Nina Andersson är chef på Vöbam och tar hjälp av grundaren och rådgivaren Roland de Thorey. Liknande verksamhet har bedrivits av hans släkt i fyra generationer.

– Min morfar grundade ett antikvariat 1901. Det växte och blev ett av de största. 32 anställda, då kan ni tänka er, säger han.

Själv startade han Vöbam på 1970-talet, för 23 år sedan flyttade verksamheten till Regeringsgatan 77.

Till butiken kommer folk och frågar efter en karta eller bild från en specifik tid. Man kan även få den inramad.

– Det kan vara lite av ett detektivarbete. Ibland kommer folk också med sina egna bilder som de vill ha inramade, säger Nina Andersson och fortsätter:

– Det är ett väldigt roligt arbete, man träffar kunder och lär sig saker av dem som man inte kände till.

Hon märker att det har blivit vanligare med släktforskning.

– Många vill ha kartor över ställen där man har sina rötter. En del reser mycket och vill kunna peka ut var de har varit. Det finns verkligen alla möjliga anledningar.

Kartor har intresserat Roland de Thorey sedan han "var en liten pojke".

– Du reser ju när du tittar på en karta. Det händer grejer. Jag förstår inte varför inte fler har kartor på väggen. Jag ser det som skön konst.

Han säger att Vöbam kan plocka fram alla typer av kartor som någonsin tagits fram. Arkivet har man haft lång tid på sig att bygga upp. Men var får de alla kartor ifrån?

– Vi köper in privatsamlingar och Nina köper mycket på auktion. Ibland skänker folk kartor till oss men ibland får vi in en dyrbar karta och då påpekar vi det och betalar personen, säger Roland de Thorey.

Vöbam är även kunglig hovleverantör.

– Ute i världen känner man till oss mer än här hemma. Vi har hjälp Library of Congress att skaffa dem en sällsam karta. Det blir mycket skryt när jag pratar om oss men man ska inte se det så. Det är sanningen. Vi har kunder från hela världen.

"Skön konst". Både Nina Andersson och Roland de Thorey betraktar kartor som konst. Foto: Sacharias Källdén

Digert arkiv. Sedan 1970-talet har Vöbam samlat kartor. Foto: Sacharias Källdén

Nu måste Vöbam alltså stänga igen. Successiva hyreshöjningar har gjort att de inte längre har råd att betala.

– Kapitalet biter sig själva i svansen. De utarmar Cityområdet och tvingar bort småverksamheter som inte kan betala när de bara höjer och höjer hyran. Folk kommer snart inte vilja vara här. Det är tråkigt när någon skött sig och betalat hyran i tid i alla år, det bryr sig inte fastighetsägaren om, säger Roland de Thorey och Nina Andersson flikar in:

– Ska det bara bli kaféer och frisörer på gatan?

I mars nästa år bommar stället igen.

– Vi är jätteledsna. Vi får se om någon kan ta över, säger Roland de Thorey.

Om det inte blir så att någon tar över verksamheten kommer de ha kvar kartorna och finnas tillgängliga på något sätt, hoppas de.

– Men inte som ramverkstad, säger Nina Andersson.

StockholmDirekt har sökt fastighetsägaren för en kommentar men har inte fått något svar.

Foto: Sacharias Källdén

Vöbam

Vöbam står för Vallentuna/Össeby-bygdens arkiv och museiverksamhet. Roland de Thorey förklarar att de bevakar alla frågor som gäller Vallentunas nio kyrksocknar eftersom hans familj har traditioner bakåt där.