Hyreshöjningen för en del butiker i Salem centrum är något som upprör invånarna i Salem. Foto: Anders Björklund

Hyreshöjning tvingar Salembutik att stänga

Flera butiksägare i Salem centrum har fått en rejäl hyreshöjning. Det rör sig om en ökad kostnad på mellan 20 och 25 procent. För barnbutiken Filioli blir konsekvensen att butiken måste stänga.

  • Publicerad 15:12, 23 maj 2018

För flera av de butiksägare i Salem centrum som har fått höjd hyra handlar det om att deras hyresavtal har löpt ut. När de skrivit nya kontrakt har hyran höjt med mellan 20– 25 procent. En butik som inte klarar av den ökade kostnaden är barnbutiken Filioli, som bekräftar för Mitt i att hyreshöjningen är en av anledningarna till att butiken måste stänga.

Salem centrums fastighetsförvaltare Paliro förklarar i ett mejl till Mitt i att vissa hyresavtal har sagts upp för omförhandling. De nya hyrorna beror på lokalernas läge och storlek.

– Vi vill inte kommentera enskilda avtalsdiskussioner med specifika hyresgäster, skriver Andreas Nylund, en av två styrelsemedlemmar Paliro AB. 

I april blev det klart att Salem centrum inte flyttas, framför allt på grund av att de ekonomiska förutsättningarna inte finns. Fastighetsägaren Grandholm fastigheter, som arbetar tillsammans med Paliro, sa då till Mitt i att de ville vara med och utveckla Salem centrum.

Enligt fastighetsförvaltaren är det fortfarande aktuellt.

– Det finns planer för utveckling av Salem centrum. Fastighetsägaren och förvaltaren arbetar tillsammans för att Salem centrum ska vara en attraktiv plats med ett brett utbud av butiker och service, skriver Andreas Nylund i mejlet till Mitt i.

Hur ska ni utveckla centrum?

– Det är bara en dryg månad sedan planerna på flytt av centrum lades ner. Några färdiga konkreta utvecklingsplaner finns inte ännu.

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) om de höjda hyrorna:

– Det är inte kommunen som sätter hyrorna för centrum. En del oroliga medborgare har framfört sina åsikter till oss och vi tar det på största allvar. Vi ska ha ett möte med fastighetsägaren för att diskutera utvecklingen av centrumet, säger Lennart Kalderén (M).