Kicki Almlöv, tillförordnad ordförande i Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö. Foto: Daniel Cannervik

Hyresgästföreningen: Låt Ekerö bostäder vara som det är

Respektera folkomröstningen och ta tillbaka förslaget. Så reagerar Hyresgästföreningen på förslaget om att sälja ut hälften av Ekerö bostäder.

  • Publicerad 16:58, 29 nov 2016

Medborgarna har sagt sitt, vi ska inte sälja ut någonting.

Medan kommunstyrelsen sent på tisdagseftermiddagen sammanträdde i möteslokalen under socialkontoret pågick en mindre protest utanför. Hyresgästföreningen ville visa sitt missnöje mot Moderaternas förslag om att sälja uppemot 49 procent av aktierna i Ekerö bostäder.

Ärendet togs upp på kommunstyrelsens sammanträde och hade då bara varit känt i några timmar.

LÄS ÄVEN: Nytt förslag: Halva Ekerö bostäder kan säljas ut

– Det är beklagligt att Ekerö kommun ens kommer upp med ett sådant här förslag när vi faktiskt har haft en folkomröstning om saken. Medborgarna har sagt sitt, vi ska inte sälja ut någonting av Ekerö bostäders bestånd eller aktier. Det ska tillhöra kommunen, säger Kicki Almlöv, tillförordnad ordförande i Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

Folkomröstningar är inte bindande, men det spelar ingen roll, menar Kicki Almlöv.

– Nej, vi har haft en folkomröstning och lyckades få ihop tillräckligt många röster på kort tid. Då ska man lyssna på det.

Vad tycker ni att politikerna ska göra nu?

– Ta tillbaka det. Låt Ekerö bostäder vara som det är, ett bostadsföretag som tillhör kommunen, säger Kicki Almlöv.

Elaine Adlertz, som även hon sitter i Hyresgästföreningens lokala styrelse och även är ledamot för Öpartiet i kommunfullmäktige, håller inte tillbaka med orden:

– Lägg ner de här dumheterna, det är rent ut sagt för jävligt. Vi har blivit lovade att det inte ska bli någon försäljning.

Folkomröstningen 2012

Det förra förslaget om att sälja Ekerö bostäder presenterades hösten 2011 som ett övrigt ärende inför kommunstyrelsen. Oppositionspartierna upplevde detta som ett försök att kuppa in en försäljning och samlade därför snabbt in namnunderskrifter med krav på en folkomröstning.

I mars 2012 fick Ekeröborna folkomrösta om huruvida bostadsbolaget skulle säljas eller inte.

När alla distrikt hade räknats hade 66 procent röstat nej. Valdeltagandet var dock lågt, endast 45 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

Källa: Svenska Dagbladet

Visa merVisa mindre

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...måndag 18/10 11:49