Hyresgästföreningen kritisk till Stockholms bostadspolitik

Hyresgästföreningen är starkt kritisk till den bostadspolitik som förs i Stadshuset. Under de tidigare budgetförhandlingarna ordnade man därför en manifestation i syfte att få politiker att lyssna.

  • Publicerad 19:18, 2 dec 2021

Kritiken går inte riktigt att ta på allvar.

En bedrövlig bostadspolitik med siktet inställt på en stad utan hyresrätter. Det anser Hyresgästföreningen i Stockholm om den budget som nu klubbats i Stadshuset.

Under budgetdebatten uppvaktade Hyresgästföreningen politikerna utanför stadshuset i syfte att få dem att ta frågan om bostadspolitik på allvar. Det säger Simon Safari som är ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm. Han är starkt kritisk till den budget som nu klubbats.

– Det är faktiskt fruktansvärt att man inte tar ansvar för bostadsbyggandet i staden.

Svenska bostäder har inte börjat bygga en enda hyresrätt i år

Flera stannade upp

Det var gruppen för bostadspolitik inom Hyresgästföreningen som var på plats utanför stadshuset.

– Vi fick tillfälle att prata med en del politiker. En del som var positiva och som sa att de försökte få fram detta. Men också de som står för marknadsmässiga lösningar och som inte ser allmännyttans roll.

Det säger Eva Fee som sitter i styrelsen för hyresgästföreningen Södermalm och i den gemensamma gruppen för bostadspolitik.

S om byggtakten: "Orolig för framtiden"

Kritiken får kritik

Hyresgästföreningens budgetkritik får mothugg av exploateringsnämndens ordförande Johan Nilsson (M).

– Kritiken går inte riktigt att ta på allvar. Vi håller en hög byggtakt i olika boendeformer, men vi ger inte allmännyttan en särställning utan låter privata bolag vara med och bidra till byggandet av Stockholm. Det är ovärdeligt både för att nå våra högt ställda bostadsmål och för att kunna minska stadens skuldsättning. Under 2020 byggdes det dessutom fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholm, varav nästan hälften i allmännyttans regi.

MANIFESTATION. Många politiker stannade och pratade med Ylva Fernvall och Eva Fee utanför stadshuset. Foto: Jaana Andersson, Hyresgästföreningen

Det vill Hyresgästföreningen

Kräver stopp för ombildningarna och utförsäljningar av hyresrätter. 

Kräver ett stopp för barnvräkningar. 

Menar att Staden inte når sina byggmål. Antalet markanvisningar till stadens allmännyttiga bostadsbolag måste öka markant. 

Kräver en satsning på de allmännyttiga bostadsbolagen och att mindre fokus läggs på privata hyresvärdar. 

Visa merVisa mindre