En bedrövlig bostadspolitik med siktet inställt på en stad utan hyresrätter. Det anser Hyresgästföreningen i Stockholm om den budget som nu klubbats i Stadshuset.

Under budgetdebatten uppvaktade Hyresgästföreningen politikerna utanför stadshuset i syfte att få dem att ta frågan om bostadspolitik på allvar. Det säger Simon Safari som är ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm. Han är starkt kritisk till den budget som nu klubbats.

– Det är faktiskt fruktansvärt att man inte tar ansvar för bostadsbyggandet i staden.

https://www.mitti.se/nyheter/svenska-bostader-har-inte-borjat-bygga-en-enda-hyresratt-i-ar/repuka!JdOZy9bJ4HyMAYKWdJNwNA/

Flera stannade upp

Det var gruppen för bostadspolitik inom Hyresgästföreningen som var på plats utanför stadshuset.

– Vi fick tillfälle att prata med en del politiker. En del som var positiva och som sa att de försökte få fram detta. Men också de som står för marknadsmässiga lösningar och som inte ser allmännyttans roll.

Det säger Eva Fee som sitter i styrelsen för hyresgästföreningen Södermalm och i den gemensamma gruppen för bostadspolitik.

https://www.mitti.se/nyheter/s-om-byggtakten-orolig-for-framtiden/repuki!KCZcwB2C9MuQ8PzB96SAw/

Kritiken får kritik

Hyresgästföreningens budgetkritik får mothugg av exploateringsnämndens ordförande Johan Nilsson (M).

– Kritiken går inte riktigt att ta på allvar. Vi håller en hög byggtakt i olika boendeformer, men vi ger inte allmännyttan en särställning utan låter privata bolag vara med och bidra till byggandet av Stockholm. Det är ovärdeligt både för att nå våra högt ställda bostadsmål och för att kunna minska stadens skuldsättning. Under 2020 byggdes det dessutom fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholm, varav nästan hälften i allmännyttans regi.