Hyresgästernas Fristad i villakvarteret

Mitt bland Bromstens villor ligger ett av Stockholms största kollektivhus. Men det är inte tal om en samling hippies som delar allt, här bor man tillsammans, men ändå var för sig.

  • Publicerad 13:22, 8 nov 2016

– Ska ni inte komma in och fika lite med oss, ropar Josefine Malm genom dörröppningen till kollektivhusets kafeteria.

Hon har bott i huset i snart fyra år och är ordförande i föreningen.

– Jag har inga glasögon så jag ser inte ens vems barn det är, skrattar hon.

En pojke slår sig ner bredvid henne, tar en kaka och försvinner snart ut till kompisarna i korridoren igen.

En handfull av husets över tvåhundra hyresgäster har samlats i kafeterian för en förutsättningslös fika på torsdagskvällen. Det har blivit den naturliga knytpunkten sedan huset blev av med sitt kollektivkök för ett par år sedan.

– Vi har precis fått bygglov för det nya köket och är så glada att komma igång med matlaget igen, säger Josefine Malm.

I de kollektivhus som, likt Fristad, byggdes på 80-talet utgör just köket kärnan i verksamheten. Där samlas grannarna i matlag och turas enligt rullande schema om att laga mat åt hela huset.

– Det är alltid väldigt gemenskapande att jobba tillsammans, det tror jag är något mänskligt grundläggande, säger Robert Brage, vice ordförande i kollektivföreningen.

– Och att äta tillsammans. Maten har en förmåga att samla, fyller grannen Jonas Törnros i.

Till de mer frekventa gemensamma aktiviteterna hör numera städningen av trapphus och andra allmänna utrymmen. De som deltar får en liten rabatt på hyran och föreningen får ett bidrag av Svenska Bostäder.

Det är de pengarna som sedan finansierar de kollektiva aktiviteterna. Hyresgästerna förfogar över ett gäng lokaler och bestämmer tillsammans vad de används till. Förutom klassiska utrymmen som snickarverkstad, målarrum och gym finns en gratisbutik där man kan lämna kläder, möbler och prylar som man inte behöver och ta för sig av det som andra lämnat.

LÄS MER: Bo tillsammans – lös vardagen.

De beskriver boendeformen som kollektivhus light. Var och en väljer själva hur mycket de vill delta och lägenheterna förmedlas via den vanliga bostadskön.

– Alla är ju välkomna här, men vissa av de nya är svåra att få med, säger Janet Hansson som tillhör veteranerna och har bott i huset i 29 år.

– Det kan delvis ha med bostadsbristen att göra, man säger ja utan att vara intresserad för att man behöver en lägenhet, så det kan bli en urlakning på det sättet, säger Jonas Törnros.

I väntan på det nya köket anordnar föreningen pubkvällar, kräftskivor och resor för att hålla igång gemenskapen.

– Det är ett kontinuerligt arbete. Det märks att några nyinflyttade kommer lite i taget. De kanske kommer till en pubkväll och så ser man dem nästa gång det ordnas något, säger Janet Hansson.

– Det som blir så bra när vi får det nya köket är att det inte behöver vara så storslaget alla gånger man ses. Vi vill åt den mer vardagliga samvaron, säger Josefine Malm.