Hyresgästerna om fifflet: ”Blev grundlurade”

Hyresgästerna lurades bort medan styrelse använde välgörenhetspengar för att topprenovera sina egna bostäder – och reade ut attraktiva lägenheter till barn och kollegor. Nu berättar hyresgästerna i stiftelsehuset på Västmannagatan om det dolda spelet. – Vi blev grundlurade, säger hyresgästen ”Peter”.

  • Publicerad 13:14, 16 mar 2018

Advokaterna Lars Berlin och Carl Skarborg fick i uppgift att driva stiftelsen Ratzingers minnesfond, i syfte att skänka pengar till välgörenhet.

Men det blev aldrig några donationer. Istället drog styrelsen igång flera kostsamma renoveringsprojekt i stiftelsens fastighet på attraktiva Västmannagatan.

Gårdshuset som använts som sophus revs och gjordes om till en topprenoverad lägenhet. Hyresgästernas vindsförråd tömdes och förvandlades till en vindsvåning för 4,5 miljoner kronor. Beskedet till hyresgästerna var att vindsvåningen skulle användas av fastighetens hotell – och att renoveringen var helt nödvändig.

– De var väldigt tydliga med det. Att det var hotellet som skulle utöka. Men det var bara snack, säger ”Peter”, en hyresgäst som bodde i huset i 20 år.

Bild på vindsvåningen som topprenoverades. Foto: Privat.

Ständiga renoveringar

Peter och hans sambo ”Karin” berättar om hur renoveringarna blev mer och mer omfattande, men att det bara gällde vissa delar av huset. Somliga av lägenheterna totalrenoverades medan andra lämnades utan standardhöjande åtgärder.

– Det var konstanta renoveringar, damm och buller i hela fastigheten. Ibland var det så mycket damm att vi tvingades lämna lägenheten i långa perioder. Det började likna trakasserier, säger Peter.

Vissa lägenheter topprenoverades, medan andra lämnades utan åtgärder. Foto: Privat.

Till slut tröttnade de på det ständiga byggstöket och under våren 2016 gick de med på att bli utköpta för 260 000 kronor. De flyttade till sitt lantställe och lämnade tiden i Vasastan bakom sig.

Då var de fortfarande omedvetna om spelet som pågått bakom deras ryggar.

Fick inte ombilda

Sedan 1996 hade de boende på Västmannagatan ansökt om att få ombilda lägenheterna till bostadsrätter. Vartannat år förnyade de sin ansökan och varje gång fick de höra att det är omöjligt.

– De sa att det inte fanns en chans att lägenheterna skulle ombildas. Att det var onödigt att försöka.

Efter knappt 20 år slutade Peter, Karin och de andra hyresgästerna att kämpa. Bostadsrättsföreningen lades ned och hyresgästerna accepterade stiftelsens ”regler”.

Då hände något anmärkningsvärt. Dagen efter att hyresgästernas ansökan löpte ut bildade Lars Berlin och Carl Skarborg en egen bostadsrättsförening. Kort därefter hade de sålt fastigheten till sitt eget bolag.

– När vi fick reda på det insåg vi att vi hade blivit grundlurade. De hade planerat för det här i flera år, säger Peter.

 Jag har aldrig sett något liknande.

Johan Carlsson, advokat.

Delade ut lägenheter till släktingar

Minst åtta barn och kollegor folkbokförde sig i fastigheten på Västmannagatan och erbjöds att köpa lägenheterna till reapris – 43 700 kronor per kvadratmeter. När de sedan såldes på öppna marknaden var priset det dubbla. En av hyresgästerna, dotter till en av advokaterna, blev befriad från hyra ”i väntan på renovering”.

Just nu ligger en av lägenheterna ute till försäljning. Ägaren är kollega med advokaterna. När han köpte lägenheten låg priset på drygt åtta miljoner. Nu, två år senare, ligger utgångspriset på 18 miljoner kronor.

Vindsvåningen – som skulle användas som hotell – togs istället över av stiftelsens ena ordförande, Carl Skarborg. Det topprenoverade gårdshuset köptes av styrelseledamoten Lars Berlin.

– Vi kunde inte förstå hur de kunde vara så grymma. Om vi hade vetat att de skulle sälja lägenheterna hade vi såklart aldrig flyttat, säger Peter.

Stiftelsen köpte lägenheter till sig själva och sina släktingar till halva marknadsvärdet. Foto: Åsa Sommarström.

Har anlitat advokat

Stiftelsens styrelse fick sparken i december 2017, vilket Mitt i tidigare rapporterat om. Men de står fortfarande kvar på kontrakten, tillsammans med sina barn, kollegor och vänner.

Peter och Karin har fört dagbok över alla händelser och har anlitat advokaten Johan Carlsson för att driva frågan vidare. Enligt honom är materialet som kom fram efter tingsrättens beslut ”oerhört alarmerande”.

– Jag har aldrig sett något liknande. Liksom mina klienter är jag förvånad över det som framkommit. Man blir bekymrad över att det här har kunnat gå till på det här sättet. Det som krävs nu är en ordentlig utredning, säger han.

Mitt i Vasastan har haft kontakt med den nya styrelsen som tog över stiftelsen efter Lars Berlin och Carl Skarborg, som kommer att utreda om styrelsens ombildning var laglig. Det är en av flera processer som drivs mot advokaterna. De är också anmälda till Advokatsamfundet.

Lars Berlin och Carl Skarborg menar att de agerat ”i stiftelsens bästa”. Mitt i har sökt dem, men de har avböjt att kommentera.