Hyresgäster tappar sin föreningslokal

Hyresgästföreningen har inte längre råd med kvartersgården Mittpunkten i Västerhaninge och tvingas lämna lokalen. Närmare 700 hyresgäster finns i kvarteret, och allt från fester och danskvällar till föreningsliv och loppisar har hållits här i över 30 år. Enligt Hyresgästföreningen i Stockholm blir trivsellokaler allt mer svåråtkomligt för hyresgäster när fastighetsägarna vill tjäna pengar.

  • Publicerad 08:45, 17 aug 2018

Kvartersgården Mittpunkten i Åbyområdet i Västerhaninge stod klar i mitten av 80-talet.

Gården är 323 kvadratmeter stor, och här finns scen, dansgolv och festlokal, barnrum, kök och bastu.

Närmare 700 hyresgäster i kvarteret har haft tillgång till lokalen under åren. Bröllopsfester, kafferep, dopkalas, seniorträffar, barndisco och loppisar har hållits.

Men nu, efter över 30 år, har inte längre Hyresgästföreningen råd med lokalen.

I september måste de lämna.

Stor glädje 1984

67-åriga ”Gittan” Björklund, klädd i ett stort rosa linne och med rosa rosor tatuerade på högerarmen, träffar Mitt i på kvartersgården tillsammans med några andra hyresgäster.

”Gittan” bodde här i Åby när gården byggdes 1984. Och hon bor kvar än i dag.

Här har hon och många grannar träffats när det varit för trångt eller för tråkigt i hyresrätten. Men detta är en av de sista dagarna de får komma in, efter över 30 år stängs de ute.

– Det var sådan glädje när gården stod klar 1984. Vi hade längtat länge efter någonstans att träffas på. Lika glad som man var då, lika ledsen är man nu. Man förstår ingenting. Plötsligt blir vi bara utestängda, säger ”Gittan”.

”Gittan” Björklund och Lilian Narinder och de andra hyresgästerna tappar sin lokal.

2015 sålde hyresvärden Akelius fastigheten som innehåller kvartersgården, matbutiken Din Mats lokaler, Akelius gamla lokalkontor samt 50 parkeringsplatser.

Totalt ingick 15 kommersiella fastigheter över hela landet i portföljen. Köpare var en annan svensk fastighetsaktör, och värdet uppgick till 577 miljoner kronor.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholmsregionen, säger att den nya ägaren enbart är inriktade på förvaltning och att bolaget krävde mycket mer än Akelius för att hyresgästerna i Västerhaninge skulle få ha fortsatt tillgång till gården.

– De vill ha 400 000 kronor i helårshyra. Det är en oskälig hyra som ingen förening klarar. Samtidigt kan vi ju inte riktigt hävda att ägaren borde sänka hyran för oss, om bolaget kan få tre gånger så mycket i hyra från någon annan, säger Simon Safari.

Fastighetsägaren, Fastighets AB Regio, dementerar dock Simon Safaris uppgifter om helårshyran i denna Mitt i-artikel.

Är lovade andra lokaler

Hyresgästerna i Västerhaninge är besvikna, och hävdar att Akelius sålde Mittpunkten bakom ryggen på dem.

– Vi hyresgäster har haft hyrespåslag för lokalen ända sedan den stod klar, och påslaget höjdes efter försäljningen 2015. Man undrar vad de pengarna använts till, säger Lollo Nordborg som är aktiv i Hyresgästföreningen i Västerhaninge.

Om hyresgästerna får några andra lokaler att umgås i verkar oklart.

Akelius Skandinavien-chef, Peter Ullmark, uppger för Mitt i att ersättningslokalerna redan står klara i området.

Simon Safari säger att det är viktigt med trivsellokaler, något som dock blir allt mer ovanligt för hyresgästerna.

Simon Safari å sin sida säger att man förhandlar med Akelius och är lovade att få ändamålsenliga lokaler.

– Senast i dag, onsdag, fick jag besked om att de letar lokal, säger han.

Enligt Simon Safari får hyresgäster i Stockholm vänja sig vid att strida för sina trivsellokaler.

– I dag vill ägarna tjäna pengar. I nyproduktion byggs överhuvudtaget inga gemensamhetslokaler, och finns det lokaler men ingen lokal hyresgästförening så hyr hyresvärden ut till någon annan, säger han.

– Vill hyresvärdarna förbättra sina varumärken måste de erbjuda trivsellokaler. Annars får vi bara ett allt mer isolerat samhälle.