Hyresgäster. Eva Josefsson och Gösta Ljungdahl är kritiska till hur renoveringen har skötts. Enligt dem har det värsta bullret uppstått vid bilning på balkongerna, ett arbete som nu har slutförts hos dem och i stället påbörjats på grannhuset. Foto: Alexander Kuronen

Hyresgäster ryter ifrån mot renoveringsbuller

Stadens bostadsbolag Förvaltaren är i färd med att rusta upp husfasaderna på Järnvägsgatan 21 och 23. Nu kritiserar hyresgäster projektet på grund av buller.

  • Publicerad 10:42, 18 maj 2022

Förra våren kunde Mitt i berätta om Förvaltarens planer på att renovera fastigheten Ekdungens lägenheter, en insats som innebär höjda hyror och en oro bland boende för att tvingas flytta.

Ärendet togs till hyresnämnden. Parallellt med den processen har Förvaltaren inlett det som inledas kan, nämligen fasad- och balkongrenovering av samma hus.

– Det var som att vara på ett järnverk. Otroligt höga ljud. Man fick tinnitus på kvällar och nätter, säger hyresgästen Eva Josefsson.

”Saker har dansat”

Hon och maken Gösta Ljungdahl vittnar om vibrationer och ljudnivåer på långt över 80 decibel.

– Saker har dansat omkring och gått sönder här hemma, säger Gösta.

Paret tycker att hyresgästerna borde ha evakuerats innan de utvändiga arbetena inleddes. Det var också planen, tills Förvaltaren tvingades skjuta på lägenhetsrenoveringarna.

– Tanken var att kunna göra allt under en och samma period. Men eftersom frågan om lägenhetsrenoveringen gått vidare till hyresnämnden – och vi behövde sätta i gång med dessa förebyggande utvändiga arbeten så snart som möjligt – så bor hyresgästerna kvar under tiden, säger bolagets projektledare Payam Hakemivala.

Grannhuset. Två byggnader rustas upp. Foto: Alexander Kuronen

Ordförande. Ragnar Öhrn från den lokala hyresgästföreningen. Arkivbild. Foto: Stefan Källstigen

Enligt henne bedöms inte balkong- och fasadrenoveringar vara en så stor störning att en evakuering krävs. Hon poängterar också att de bullrande arbetena varierar med tiden. Samtidigt har Förvaltaren försökt att gå hyresgästerna till mötes genom att erbjuda dem daglägenheter, en i vardera hus.

Den åtgärden är inte tillräcklig, menar Eva Josefsson som brukar jobba hemifrån.

– Jag kan inte släpa omkring mina saker och det är andra människor där, jag behöver utrymmet.

Hon tycker också att den hyresreduktion som Förvaltaren erbjuder i kompensation är för snål. Den ligger på 35 procent i en månad och därefter 12 procent i åtta månader.

Kan gå till domstol

Även andra boende i huset vill se en större sänkning, enligt Ragnar Öhrn som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

– Jag kan tänka mig att det är några personer som kan vilja få det testat i domstol.

Han poängterar att föreningen i sig tycker att den föreslagna sänkningen av hyran är rimlig. Förvaltaren å sin sida hävdar att reduktionen är bedömd utifrån hyresjuridisk praxis.

Bolaget beräknar att de utvändiga renoveringarna är färdiga före årets slut.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

200 elsparkcyklar till Sundbyberg

Nyheter Går att använda i delar av kommunen Voi:s elsparkcyklar kommer nu till Sundbyberg. 200 hojar sätts ut, men de går inte att använda i hela kommunen – än.torsdag 7/7 13:43

Vändning – från maffigt till modest

Nyheter Besked. Nya planer för stationshuset Fem bostadskvarter utmed Bällstaån och ett nytt stationshus. Det är nyheterna när stadskärnan nu planeras vidare. – Det blir en betydligt mer modest stationsbyggnad, säger Stefan Bergström (C).onsdag 6/7 15:06

Ställde in kollo efter smitta

Nyheter Flera äldre på stadens sommarkollo smittades av covid-19. Nu ställs kollot in den här veckan.tisdag 5/7 16:12