Kurt Klum har bott med sin fru på Bastuhagsvägen i 39 år. Han tycker det är viktigt att allmännyttan finns kvar. Foto: Sofia Ekström Foto: Sofia Ekström

Hyresgäster oroas efter hotfullt brev

Skrämselpropaganda som ska få hyresgäster i allmännyttan i Stureby att säga ja till att lägenheterna ombildas till bostadsrätter. Det menar hyresgästföreningen är avsikten med ett brev som skickats ut av en bostadsrättsförening.

  • Publicerad 00:00, 24 apr 2012

Kurt Klum har bott med sin fru Berit Eriksson-Klum på Bastuhagsvägen i Stureby i 39 år. En lägenhet som är ärvd av släktingar som flyttade in på 1950-talet. I köket finns originalutrustningen kvar med snedställda köksskåp. De trivs där, säger de.

Däremot är de inte intresserade av att köpa sin lägenhet.

– Det är viktigt att allmännyttan finns kvar. Vart ska de som växer upp i dag ta vägen annars? Alla har inte miljoner att plocka fram till en bostad, säger Kurt och Berit i mun på varandra.

I området har tre bostadsrättsföreningar bildats. En av dem har skickat ut ett brev som ger intrycket att lägenheterna har sålts till bostadsbolaget Willhem. Det är en kopia av ett utskick som gick ut i Blackeberg när beslut om försäljning av allmännyttan där kom i mars. På baksidan av utskicket kan man läsa att detta även kan komma att drabba dem i Stureby och att man som hyresgäst måste ta det i beaktande.

Skrämselpropaganda och oetiskt, menar Kristin Tell, aktiv i den lokala hyresgästföreningen Sturebo. Enligt henne blev flera boende rejält oroliga av brevet.

– De vill få människor så skärrade att de skriver på en fullmakt eller ett medgivande till ombildning, säger hon.

Enligt P-O Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen, är det inte ovanligt att föreningar tar till fula trick för att få över hyresgästerna på sin sida.

– Det händer ofta att hyresgäster blir trängda att säga ja till ombildning genom fula metoder. Ofta handlar det om att man säger ”nu är det bara din röst kvar”.

För att en ombildning ska gå igenom krävs att två tredjedelar av de boende säger ja. Därefter behöver en förening egentligen inte fler än tre som vill köpa. Däremot vill banken att minst 65 procent ska köpa för att föreningen ska få lån.

– Föreningen kan från början ha lovat att man inte behöver köpa bara för att man sagt ja till ombildning. Men när de sedan inte får låna pengar går de på personen i fråga igen och säger att nu stoppas lånet om man inte går med på att köpa, säger P-O Brogren.

Medgivandeintyg är något som bostadsrättsföreningarna i Stureby nu efterfrågar. Ett sådant papper kom till Kurt och Berit med posten. Skriver man på har man i stort sett sagt ja till ombildning. Det går dock att återkalla medgivandet före köpestämman.

– Pappret slängde jag i soporna, där det hör hemma, säger Kurt Klum.

Enligt P-O Brogren innebär ett medgivande eller en fullmakt att man i stort sett har blivit medlem i bostadsrättsföreningen.

Enligt ombildningskonsulten Restate, som arbetar för de tre föreningarna i Stureby, är det vanligt att påtryckningar från båda håll förekommer vid ombildningar.

– Det pågår en debatt, med lappar i brevlådorna, som har spårat ur lite. Inte sällan är det anonyma lappar, säger Björn Isaksson på Restate.

Brevet som föreningen skickat ut är inget som han rekommenderar.

– Man kan diskutera försäljningar, men om det blir ett missförstånd som i det här fallet är det tråkigt.

Lokaltidningen Mitt i har försökt nå ordförande i bostadsrättsföreningen som skickat brevet, men utan respons.

Fakta

29 800 ombildade

I Stureby finns det drygt 750 lägenheter inom allmännyttan. De lägenheter som nu står inför eventuell ombildning har Familjebostäder som värd.

Under de senaste tio åren har cirka 29 800 lägenheter i allmännyttan ombildats i Stockholms stad.

Säljare har varit de kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

Sedan 2006 har 25 300 lägenheter ombildats.

Källa: Stockholms stadshus AB

Visa merVisa mindre