Lena Ölander och Liliane Svensson på Bogsätravägen. Foto: Anna Rönngren

Hyresgäster i Sätra oroliga för ombildningar

Diskussionerna om ombildningar till bostadsrätter i Sätra skapar stor oro bland hyresgäster. Många är att rädda förlora sin kötid, att inte ha råd och att få sina grannar som värd. Och osämjan sprider sig i området. – De som vill bo i bostadsrätt har ett val att köpa det någon annanstans. Vi har inget val, säger Lena Ölander.

  • Publicerad 05:00, 12 sep 2019

Lena Ölander bor på Bogsätravägen i ett av de hus där en ombildning diskuteras. Hon är också ordförande i den lokala hyresgästföreningen i området och möter dagligen hyresgäster som är oroliga för sin framtid.

– Många äldre, ensamstående föräldrar, arbetslösa och sjukskrivna kan inte att få lån, säger Lena Ölander.

De befarar nu att istället för ett rutinerat bostadsbolag få sina grannar som hyresvärd.

Liliane Svensson, 80 år, som bor i porten bredvid vill fortsätta bo i hyresrätt som hon tycker är en bra boendeform.

– Går vattenkranen sönder så ringer jag bara hyresvärden så kommer de och byter, säger hon.

Valfriheten att byta boende försvinner

Hon tycker också att många av dem som vill ombilda glömmer att titta på nackdelarna. Liliane Svensson har bott i huset sedan 1965 och har kötid hos Stockholmshem sedan dess. Om hon skulle få svårare att gå och behöver en lägenhet med hiss så kan hon lätt byta via internkön.

– Men en bostadsrättsförening så försvinner den möjligheten, både för hyresgästerna som inte länge får stå i internkön, och för dem som bor i bostadsrätt. Visst, du kan sälja din lägenhet, men du kan ju bara köpa något som är lika bra eller sämre än det du redan har, om du inte har pengar. Via internkön kan du söka det du behöver, säger hon.

Båda hon och Lena Ölander har haft vattenskador i sina lägenheter och menar att husen är i väldigt dåligt skick, vilket kommer att leda till ökade kostnader för en framtida bostadsrättsförening.

”Det behövs vanliga hyresrätter så folk får någonstans att bo”

För Liliane Svensson, som tidigare varit politiskt aktiv för Socialdemokraterna, är det också en ideologisk fråga.

– Det behövs vanliga hyresrätter så folk får någonstans att bo. I allmännyttan kan vi också få inflytande via politiker, säger hon.

Stämningen i området har blivit polariserad

Lena Ölander har även blivit uppringd av grannar som vill ombilda.

– Många som vill ombilda säger att ”vi måste få bestämma vad vi vill”. Men det gäller ju oss också. De som vill bo i bostadsrätt har ett val att köpa det någon annanstans. Vi har inget val, säger Lena Ölander.

I måndags ordnade hyresgästföreningen ett möte i Sätraskolan där ombildningar diskuterades. Både Liliane Svensson och Lena Ölander tycker att stämningen blev väldigt hätskt och polariserad.

– Det blev mycket vi och dem och många går omkring och är sura, det skrämmer mig. Om det är så här redan nu, hur ska det då bli om det ombildas och jag blir hyresgäst och de vet att jag var emot. Jag är född och uppvuxen här och har mitt hjärta i Sätra, men nu funderar jag på att flytta, säger Lena Ölander.