Stockholms Tingsrätt. Foto: Mitt i

Hyrde Lidingövilla i sju år – vägrade betala hyra

Mellan 2013 och 2020 hyrde en man en större villa på Lidingö. Men större delen av tiden vägrade han att betala hyra. Nu döms mannen i tingsrätten att betala ett miljonbelopp till villaägaren.

  • Publicerad 05:00, 6 mar 2020

2013 hyrde en villaägare på Lidingö ut en villa till en familj.

Det visade sig bli starten på en mardröm för villaägaren som skulle nå sitt slut först i slutet av februari i år.

42 obetalda hyror

Då dömdes hyresgästen i Stockholms tingsrätt. Han ska betala tillbaka drygt 1 200 000 kronor, 42 månadshyror, som han har i hyresskuld.

Tingsrätten fastställer också att han har förverkat sin hyresrätt. Nu måste han omedelbart flytta från huset.

Hittade formaliafel

När det stod klart att hyresgästen inte tänkte betala hyra vidtog ägaren genom åren åtgärd efter åtgärd – först för att få sina pengar, sedan för att vräka hyresgästen.

Hyresgästen överklagade dock gång på gång, bland annat betalningsföreläggande från Kronofogden. Han hittade formaliafel som gjorts i skrivelser och hänvisade till dem. Senare i processen gjorde han sig också, enligt Tingsrätten, oanträffbar för delgivning. I höstas fick huvudförhandlingar ställas in.

Varför kunde huvudförhandlingar inte hållas 21 oktober?

 – Det var för att svaranden inte var delgiven, sade Emil Nordin, tingsfiskal som skulle dömt i målet till Mitt i då.

Varför var inte svaranden delgiven?

– Jag kan inte säga mer om det än vad som framgår av dagboksbladet i ärendet. Kallelser har skickats ut till båda parter början av oktober och särskilt till svaranden den 11 oktober med delgivningsman. Då lyckades delgivningsman inte få kontakt med svaranden.

Nya försök att delge hyresgästen vidtogs, förhandlingar hölls och 27 februari föll slutligen tingsrättens dom.

Nekar – Gjorde stora reparationer

Mannen döms nu mot sitt nekande. I domen står att han inte anser sig ha fått några hyresavier. Han hävdar även att han inte fått underrättelse om uppsägning. Dessutom lyfter han fram att han gjort omfattande reparationer på huset.

En omständighet som komplicerar den här historien är att huset mellan 2013 och 2016 hyrdes av ett företag som mannen var kopplad till. Mellan 2016 och 2020 stod mannen på kontraktet som privatperson.

Domen kan överklagas

Tingsrätten gör dock bedömningen att mannen ska betala de 42 uteblivna månadshyrorna och att han genom att inte göra det har förverkat sin hyresrätt.

Domen kan överklagas senast 19 mars.