Hyran kan höjas med tio procent

Hur mycket ska läget avgöra när hyran sätts? Det avgörs nu i hyresnämnden. Ett hus på John Bergs plan är först ut att testas för en höjd hyra.

  • Publicerad 14:36, 28 jan 2013

Wåhlin fastigheters hus på John Bergs plan 6 är det första av fyra pilotfall som ska testas för en höjd hyra. Här vill Fastighetsägarna ha en hyreshöjning med runt tio procent.

Ida Borg bor i en etta på 38 kvadrat i huset, som hon betalar 5 840 kronor för. Höjningen skulle ge henne en hyra på 6 424 kronor.

– Det är inte skäligt att höja hyran så mycket. Jag har fast inkomst nu, men det blir inte mycket över varje månad. Vilka kommer att bo i hyresrätterna i Stockholm efter en höjning? Många kommer inte att ha råd, säger hon.

Fastighetsägarna vill ta upp pilotfallen för att pröva innebörden av den nya hyreslagen från 2011. Den säger att de kommunala bostadsbolagens hyror inte ska vara normerande och att även de kommunala bolagen ska drivas affärsmässigt.

Man vill även lagligt pröva Stockholmsmodellen, där man tar mer hänsyn till fastighetens standard och läge. Det skulle göra det attraktivare att bygga nya hyresrätter i staden, menar branschorganisationen Fastighetsägarna.

– Bostadsrätter är dyrare i attraktiva områden, det accepterar alla. I dag är det dock nästan samma kvadratmeterhyra för en sekelskifteslägenhet på Östermalm som för en lägenhet i Rinkeby. Det är inte rättvist, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör på Fastighetsägarna Stockholm.

Men Hyresgästföreningen menar att höjningarna bara är ett sätt för Fastighetsägarna att ge sina medlemmar mer pengar.

– Det är helt uppenbart. För nyproducerade hyresbostäder som i till exempel Hornsberg sätts redan högre hyror än bruksvärdet. Det behövs inga hyreshöjningar för att få folk att börja bygga. Det är en otroligt stabil marknad redan nu, varenda lägenhet som produceras går ju åt, säger Terje Gunnarson, regionordförande.

Oavsett vilken sida som vinner i hyresnämnden kommer beslutet att överklagas och det kan dröja närmare ett år innan sista ordet är sagt.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna företräda hyresgästerna så att vi vinner. Annars kommer vi självklart att överklaga, säger Terje Gunnarson.

Fakta

Läget viktigt

Enligt Stockholmsmodellen sätts hyran bland annat utifrån standard och läge.

Då de kommunala bostadsbolagen och Fastighetsägarna ville ha drygt tioprocentiga hyreshöjningar när modellen infördes hoppade Hyresgästföreningen av förhandlingarna och menar nu att Stockholmsmodellen inte finns.