Bostäder vid stationen påverkas. I M/SD/KD:s riksbudget slopas investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder eftersom man anser att det är ett ineffektivt stöd som snedvrider marknaden. Foto: Åsa Sommarström

Hyran går upp med 1600 kronor efter slopat stöd

Hyrorna för upp till 70 nya hyresrätter i Västerhaninge kan bli betydligt dyrare än väntat, och 170 hyresrätter i Tungelsta kan läggas på is. Det blir konsekvensen när ett byggstöd slopas i riksbudgeten för nästa år.

  • Publicerad 16:12, 22 dec 2021

Investeringsstödet för nybyggda hyresrätter slopas i och med att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas gemensamma budget för 2022 nyligen klubbades på riksplanet. Det innebär att planerade byggen med hyresrätter och studentbostäder där bygglov inte beviljats före årsskiftet kan förlora det investeringsstöd man räknat med.

Stödet infördes för att hyresrätter med mer rimliga hyror skulle byggas, och villkoret för att få stödet är att hyrorna inte överstiger ett visst tak.

Kan gå miste om 30 miljoner

I Haninge finns två projekt som kan drabbas hårt av att stödet slopas. Det ena är Haninge bostäders bygge med 65-70 mindre hyresrätter på Tungelstavägen intill parkvillan vid Västerhaninge station. Det är tänkt att påbörjas till sommaren, och inflyttning är planerad ett år senare.

Där riskerar man att gå miste om 30 miljoner kronor i stöd, men väljer ändå att gå vidare med projektet. För att klara ekonomin utan stöd innebär det i stället högre hyror. För en tvåa på 55 kvadratmeter, som skulle kostat 8000 kronor i månaden med stöd, blir det i stället en hyra på 9600 kronor.

– Vi ska ändå skicka in ansökan före årsskiftet med förhoppningen att vi får investeringsstödet, och sedan komplettera med bygglov i efterhand. Huruvida vi får stödet då vet vi inte, men vi kommer att bygga ändå, säger Anders Gillberg, vd för Haninge bostäder.

Kritisk. Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är kritisk till det slopade investeringsstödet i M/KD/SD:s gemensamma riksbudget, men tycker han inte att hans parti i stället borde ha släppt igenom S och MP:s budget. Foto: Sacharias Källdén

Vision. Så här är det tänkt att det nya bygget med 70 hyresrätter intill parkvillan i Västerhaninge ska se ut. Foto: Haninge bostäder

Kan läggas på is

Det andra bygget som påverkas är Turbinens plan på 450 bostäder intill Tungelsta station. Där berörs i första hand etapp ett med 170 hyresrätter som var tänkt att påbörjas i vår. Där kan Turbinen gå miste om upp till 100 miljoner kronor i stöd, och kan nu behöva skjuta på projektet. Även här ska man ansöka före årsskiftet även om bygglovet inte är klart.

– När man planerat i flera år och spelreglerna sedan ändras snabbt så blir det väldigt stökigt. Jag vet inte än om det står och faller på stödet, men kanske måste vi tänka om. Det får sättas på is tills man vet förutsättningarna, säger Trotte Cederflod Engström, vice vd för Turbinen.

I det projektet är det planerat för lite större lägenheter, men effekten utan stödet är att hyrorna kan bli för höga, runt 20-30 procent högre, vilket riskerar att hyresgästerna inte ser långsiktigt på sitt boende, enligt Trotte Cederflod Engström.

– Vi bygger gärna med mer humana hyror, så att folk bor längre och trivs bättre, säger han.

"Dra undan mattan"

Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är rejält förbannad över vilka konsekvenser det slopade stödet får.

– Man kan inte dra undan mattan för marknaden på det här sättet och fatta beslut som förändrar så snabbt. Det här irriterar mig för det är väldigt kortsiktigt tänkt och det påverkar människor. Jag har sett över om man skulle kunna skynda på bygglovsprocessen, men det har inte visat sig möjligt, säger han.