Sundbybergs stad vill förvandla det här kontorshuset till en högstadieskola, men det kommer att kosta en halv miljard. Foto: Patrik Ekström

Hyran för nya skolan – en halv miljard

Befolkningsprognoserna visar att det inom några år kommer att behövas en ny skola i centrala Sundbyberg. Men kostnaden får politikerna att dra öronen åt sig. Bara hyran kommer nämligen att landa på över en halv miljard kronor.

  • Publicerad 07:00, 30 apr 2015

Kommunens befolkningstillväxt innebär att det inom några år kommer att behövas en ny 7-9 skola i centrala Sundbyberg.
Stadens tjänstemän har under en tid arbetat med ärendet och nyligen presenterades ett förslag för stadens politiker som innebär att kommunen hyr lokaler på Löfströms allé.
Men det är inte billigt att hyra lokaler i centrala Sundbyberg.
Kostnaden för det 25-åriga avtalet: 575 miljoner kronor.
Därtill kommer kostnader bland annat för att bygga ett skolkök på ett antal miljoner.
Prislappen fick politikerna att haja till.
Folkpartisten Inger Gran lämnade in en protest.
“Vi fick handlingarna alldeles för sent för att som fritidspolitiker ha någon möjlighet att sätta oss in i underlaget. Det är inte seriöst att ta beslut om så stora belopp och att låsa sig i långa kontrakt utan att ha haft möjlighet till en ordentlig genomlysning.”
Moderaterna krävde vidare utredning för att få svar på ett antal centrala frågor.

Bland annat vill man veta om hyreskostnaden är rimlig samt vad det skulle kosta att bygga en ny skola istället.
– Enligt förvaltningen står lokalkostnader i dag för 18 procent av skolbudgeten. Men i det här fallet skulle hyrorna äta upp 68 procent av skolpengen visar våra uträkningar. Det framgår inte hur man ska lösa det problemet, säger oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M).
Han ifrågasätter också om det finns ett elevunderlag.
– Vad är det som säger att man kommer att fylla skolan? När jag pratar med människor som bor i Sundbyberg så säger de att de inte vill sätta sina barn i kommunens skolor eftersom de har så dåligt rykte. De sätter sina barn i skolor i andra kommuner istället, säger Mikael T Eriksson.

Den politiska ledningen håller med om att det behövs bättre underlag och röstade för en återremiss till förvaltningen.
– Vi vill se en helhet där kostnaden på en bra bit över en halv miljard kronor bara i hyreskostnader på 25 år ställs mot både verksamhetsbehov och uppskattade kostnader för andra lösningar, säger Stefan Bergström, kommunalråd för Centerpartiet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29