Hyra eller köpa tillhör dåtiden – så här bor vi nu

Att på traditionellt sätt hyra eller köpa lägenhet har fått konkurrens. På senare tid har det dykt upp flera nya sätt att bo.

  • Publicerad 08:36, 2 okt 2018

På bostadsmarknaden i Stockholmsområdet har det på senare tid dykt upp flera nya boendeformer som komplement till de mer traditonella hyres- och bostadsrätterna.

Fakta

Hyrköp

I somras var det inflyttning i Riksbyggens pilotprojekt för hyrköpslägenheter i Jakobsberg i Järfälla. Här har elva lägenheter i en bostadsrättsförening vigts till unga under 35 år som får möjlighet att hyra i fem år och sedan köpa loss lägenheten till det pris som var satt vid inflyttning. Enligt Riksbyggen är tanken att göra det lättare för unga att ta sig in på bostadsrättsmarknaden.

En av dem som flyttat in är Cassandra Mannerheim Wik (bilden). För en hyra på 7500 kronor får hon 44 kvadrat, och en tio kvadratmeter stor terrass.

– Jag sparar allt vad jag kan så att jag ska kunna köpa den så fort som möjligt. Det är här jag vill bo, säger hon.

Järfälla är först ut men om det visar sig fungera väl kan RIksbyggen tänka sig att skapa fler hyrköpslägenheter i andra projekt.

Visa merVisa mindre

I Järfälla till exempel har Riksbyggen startat en pilotprojektet hyrköp där unga får hyra en bostad som de inom fem år får möjlighet att köpa loss.

Och i Väsjön i Sollentuna pågår just nu försäljning av lägenheter där den billigaste ettan säljs för 250 000 kronor, men med en dyrare månadsavgift än i en traditionell bostadsrättsförening.

– I normala fall tar man 20 procent av fastighetsköpet i föreningslån och 80 procent i insatser som finansieras av konsumenten. Vi har vänt på det, säger Christofer Carlsson, vd och grundare av Well fastigheter.

Fakta

Billig bostadsrätt

Fastighetsbolaget Well testar en ny finansieringsmodell i Väsjön i Sollentuna. Ekonomin går ihop genom större lån för föreningen och högre avgifter för köparen. 117 lägenheter gick ut till försäljning i somras och Victor Hedälv (bilden) och hans sambo har bokat en tvåa för 495 000 kronor med en månads­avgift på 9 900 kronor.

– Det såg för bra ut, men vi har kollat upp det och det känns säkert. För oss blir det samma som vi betalar för en andrahandsetta i Hässelby. Vi har bara vågat kolla lite på bostadsrätter, men det har varit så svindlande höga summor att det inte har gått, säger Victor Hedälv.

Här är det inte bostadslån utan blancolån som gäller. Konsumentverket granskar nu upplägget för att se eventuella faror.

Tanken är att sänka trösklarna för ett eget ägande av en bostad, menar vd:n Christofer Carlsson. Går allt enligt planerna släpps nästa projekt i oktober: 800 lägenheter i Veddesta i Järfälla. Även i Hagalund i Solna finns planer.

Visa merVisa mindre

Fakta

Andelsägare

I Botkyrka har det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen sålt 65 lägenheter till de boende som andelsägarlägenheter. I den här formen har man själv underhållsansvaret för sin lägenhet och i gengäld lägre hyra än motsvarande hyresrätt.

Dimitrios Kalafatidis (bilden) och hans fru betalade 1,3 miljoner för sin trea på 80 kvm i Storvreten i Tumba, vilket han uppskattar är drygt en halv miljon mindre än om han hade köpt en likvärdig bostadsrätt i området.

 – När jag såg mäklarannonsen var andelsägare något jag aldrig hade hört talas om. Det enda negativa var att jag inte kunde ta bolån, men jag hade pengar från en radhusförsäljning att lägga in. Där tycker jag bankerna ligger efter och önskar att de gör något.

I hans tappuppgång är det bara ett fåtal av lägenheterna andelsägarlägenheter. Han hoppas att fler köper i nästa försäljningsomgång, som var planerad till i höst men nu blir något försenad, och tror att det för med sig att fler värnar mer om huset och närområdet.

– Jag tror att det är bra för samhället med blandade boendeformer i sådana här områden för att bryta segregationen och för att minska nedskräpning och skadegörelse, säger han.

En del kritik uppstod i samband med första försäljningen, bland annat från Hyresgästföreningen som var kritisk till att beståndet av hyresrätter blev mindre.

Boendeformen kan även vara på gång i Sundbyberg.

Visa merVisa mindre

Konsumentverket granskar nu upplägget för att se eventuella faror.

Andelsägarlägenhet och ägarlägenhet är två andra bovarianter som gjorde intåg i Stockholmsområdet för några år sedan.

Den sistnämnda är populär i utlandet, men båda formerna ligger fortfarande på låga nivåer här, även om det finns planerade projekt nu under hösten.

Fakta

Hotellrum Telefonplan

Samtliga 91 rum på ett hotell nära Telefonplan har renoverats och sålts som bostadsrätter, med ett kvadratmeterpris på upp till drygt 90 000 kronor.

I maj 2016 flyttade de första in och i somras blev den sista lägenheter klar. När de boende inte är på plats hyrs bostäderna ut som hotellrum, intäkterna delas mellan hotell och de boende.

– Hotellägarna såg ett nytt flexibelt behov att bo. Och med en beläggning som går upp och ner och där mycket yta kan stå tom, så fanns det en möjlighet i det här, säger hotelldirektören Katharina Sundqvist.

Aparthotel har haft långt gångna planer på liknande hotell i Kungens Kurva och i Täby, men planerna ligger just nu på is.

Visa merVisa mindre

På KTH pågår sedan förra hösten ett stort forskarprojekt, Bostad 2.0, där Jenny Paulsson, lektor på skolan, är en av dem som tittar närmare på de olika nya upplåtelseformerna.

– Vi vet inte så mycket än när det gäller de nya oprövade formerna, så det är svårt att säga om de har någon framtid. Men fler aktörer följer säker efter om de ser att det fungerar. Och mer ägande i områden där det främst är hyresrätter kan få fler att stanna kvar där. Man kan också se de här mellanformerna som en möjlighet för fler att göra någon typ av bostadskarriär, säger Jenny Paulsson.

Fakta

Ägarlägenhet

Ägarlägenheter kan ses som radhus staplade på varandra. Här äger man sin bostad själv och behöver inte tillstånd för till exempel andrahandsuthyrning. Boendeformen infördes för snart tio år sedan, men det finns fortfarande relativt få.

I Dalenum på Lidingö sålde JM 36 ägarlägenheter för fyra år sedan, och i slutet av september började bokningen av 71 nya ägarlägenheter i området.

– Det är en form som vi tror på, men det tar tid att ställa om. Här bygger vi av tradition bostadsrätter, till skillnad från i Norge där vi uteslutande bygger ägarlägenheter. Priset blir egentligen detsamma som bostadsrätt, skillnaden är att man står för hela lånet själv men har lägre avgift, säger Olof Pettersson Herold, projektledare på JM (bilden).

I Sundbyberg har det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren planer för ägarlägenheter, och på Värmdö säljs ägarlägenheter i villa Strandvik.

Det finns också i innerstan, och ofta handlar det då om exklusiva takvåningar.

Visa merVisa mindre