Hösten 2020 bredde ensamheten ut sig bland smitträdda äldre, som varken vågade träffa barnbarn eller bekanta på grund av pandemin.

Då dök det upp en grupp på Facebook: Farsta Vänhäng. Initiativtagare var Farstabon Anna Tvedsjö – själv inte ens 30 år fyllda – som ordnade promenader och utomhusträffar för äldre i området.

– Jag brinner för att ingen ska behöva sitta ensam, berättade hon i en artikel i Mitt i Söderort.

Gruppen växte snabbt och ryktet om det ideella initiativet spred sig ända till stadshuset.

– Det är förstås otroligt beundransvärt och jag hoppas att fler inspireras av Annas stora engagemang, sa äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) efter att ha hängt med på en fikastund vid Drevviken.

Närmare 400 medlemmar

I förra veckan firade vänhänget sitt ettårsjubileum. Gruppen har nu 390 medlemmar och aktiviteterna har avlöst varandra under året.

– Under perioden december till maj var det extremt mycket aktiviteter, allt från promenader till dans, vinterbad och middagar, berättar Anna Tvedsjö.

Farstabon Jill Bossér, 71, är en av många som kan intyga gruppens betydelse.

– Jag flyttade till Farsta 2016 och kände inte så många. Tack vare Farsta Vänhäng har jag fått många nya vänner som jag umgicks med även i somras. Vi åkte och badade ihop bland annat, berättar hon.

Umgänge på flera håll

Anna Tvedsjö har fortfarande ett finger med i det mesta som händer – men en del av gruppens medlemmar umgås även utanför de gemensamma gruppaktiviteterna.

– Några har en bokklubb, andra har åkt och spelat golf ihop. Det gör mig toppenglad för det var det som var målet, att de som är med ska börja ta egna initiativ till aktiviteter.

Hade du tänkt att det här skulle bli så stort?

– Det hade inte gått att drömma om. Folk mår bättre och har fått nya vänner för livet. Det är underbart att få ha varit en del av det.