Det fixas in i det sista i den gamla klädbutikslokalen när Helle Knudsen och Sara Andersson målar väggar, hänger tavlor och planerar inför öppningen den 26 augusti. Helle Knudsen har drivit galleriet i cirka 40 år på olika platser i stan, men under pandemin stängdes den senaste lokalen i Enskede då galleriet behövde större. Under det senaste halvåret har galleriet bara funnits digitalt.

Nu väntar drygt 160 kvadratmeter fullpackat med konst på Hantverkargatan 18-20.

Galleriet slår på stort redan till öppningen med en samlingsutställning med fyra konstnärer, bland andra Britta Marakatt-Labba som hyllats och prisats både i Sverige och internationellt för sin samiska broderikonst. Därpå väntar en utställning med Marianne Lindberg De Geer.

– Britta visar helt nya verk. Vi vill visa det vi gillar. Det är mycket kända namn, men vi jobbar även med konstnärer som kommer direkt från skolorna, eller fortfarande går där, säger Helle Knudsen.

En del i arbetet med att lyfta fram unga konstnärer är galleriets egen konstklubb, Konstsällskapet Våga Se, som delar ut stipendier till lovande konstnärer. Men medlemmarna får även ta del av högklassig konst genom flera grafiska blad eller skulpturer per år, skapade och signerade av välkända konstnärer. Dessutom ordnas ett stort konstlotteri, där förstapriset i år är en Lars Lerin-tavla.

https://www.mitti.se/nyheter/konstnar-oppnar-eget-galleri-pa-kungsholmen/repuas!uW7Xf32reb3pmx799uz5Pw/

Klubben är tänkt att både vara en plats för redan konstfrälsta, och för dem som vill lära sig mer. Alla ska kunna äga och ta del av bra konst vilket är en av galleriets stora drivkrafter.

– Vi vill att vem som helst ska gå in här och hitta något man gillar, man behöver inte kunna något om konst. Där kan konstklubben vara en väg in. Det finns heller inget tvång att köpa något utan utställningarna är gratis, säger Sara Andersson.

Jämfört med andra innerstadsdelar har kulturutbudet på Kungsholmen tidigare av många setts som skralt, men de senaste åren har det ploppat upp flera gallerier.

https://www.mitti.se/nyheter/hon-oppnar-nytt-galleri-pa-kungsholmen/reprjD!At2U@q8X4ND2hZAWoxUggA/

– Det här är nästan det enda stället i stan jag inte har verkat på, så det känns kul. På 80-talet undvek man Kungsholmen, det sades att om man ville vara säker på att gå i konkurs så skulle man öppna där. Men varför skulle det inte funka med ett galleri här? Jag är säker på att det kommer att funka skitbra, säger Helle Knudsen.

Intresset har varit stort då många nyfikna har tittat förbi under förberedelserna i lokalen.

– Vi har varit tvungna att ha dörren stängd. De längtar efter oss.