Hybridbilar får fler tankställen

Inom några år ska det finnas minst tre snabbladdningsstationer för elbilar på Södertörn och flera tankställen för biogas. Nu startar planeringen för en framtid utan fossila bränslen.

  • Publicerad 12:33, 6 feb 2012

Vilken dag som helst får kommunerna på Södertörn sina första elbilar. Förra veckan startade också arbetet med att bygga en infrastruktur för el- och biogasbilar på allvar. Gunilla Eitrem leder arbetet från sitt kontor i Huddinge, men alla åtta kommuner som ingår i Södertörnssamarbetet är med. Dessutom deltar näringslivet med elproducenter som Vattenfall och gasleverantörer som Aga.

– Vi ska ta fram ett underlag för politikerna att ta ställning till i april, berättar Gunilla Eitrem som hade ett första möte med tjänstemän i Tyresö i förra veckan.

Hur det fortsatta arbetet ska skötas beror på vad politikerna sedan bestämmer sig för. Kostnaden är förstås en nyckelfråga.

Under de kommande månaderna ska behovet av infrastruktur analyseras. Samtidigt som kommunerna ska gå före och investera i elbilar och hjälpa marknaden måste det byggas tankställen för både el och biogas. För förutom det höga priset på elbilar är bristen på snabbladdställen det största hindret för utvecklingen. Huddinge har i dag tre ställen där man kan ladda på åtta timmar och det räcker inte.

– Min vision är att det ska finnas snabbladdningsställen på åtminstone tre strategiska platser på Södertörn, säger Gunilla Eitrem.

Men hon betonar att det är viktigt att få med näringslivet på projektet, kommunerna och skattebetalarna ska inte stå för notan. Hur lång tid en utbyggnad kan ta kan hon inte säga i dagsläget, allt beror på intresset från företag och politiker.

– Men jag tror jag kan säga att vi kommer att ha en betydligt bättre situation 2015 än vad vi har i dag i alla fall, säger Gunilla Eitrem.

Fakta

Samarbetet

Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö samarbetar för en fossilfri framtid.

Källa: Kommunsamarbetet