HVB-personal kan ha tagit droger med intagna

En timvikarie på ett ungdomsboende i Roslagen anklagas för att ha använt droger tillsammans med intagna ungdomar och dessutom ”introducerat droger” till dem. Ord står mot ord, men händelsen är polisanmäld och vikarien har fått sluta.

  • Publicerad 11:36, 3 sep 2018

En timvikarie på ett HVB-hem* för ensamkommande flyktingbarn i Roslagen fick sluta sedan en av de boende anmält att vikarien tagit droger tillsammans med de boende. Enligt en lex Sarah-anmälning handlar det om ett möjligt ”allvarligt missförhållande”.

Fastnade själv i missbruk

Händelsen ska ha skett sommaren 2017 och anmäldes av den intagne ungdomen till en socialsekreterare. Enligt uppgift från anmälaren ska vikarien ha fått anmälaren själv att börja med droger och fastna i drogmissbruk.

Företaget som drivit ungdomsboendet har utrett de påstådda missförhållandena. Enligt företagets rapport till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nekar vikarien till anklagelserna och ord står mot ord. Trots det har företaget gjort en polisanmälan och vikarien har fått sluta.

– Vi fick inte veta vem som anmält. Det har försvårat utredningen. Men vi kom fram till att vi inte längre skulle anlita vikarien, säger företagets VD till Mitt i.

Är personalen ofta ensamma med de boende?
– På HVB-hem kan det finnas tidpunkter då personalen är själv med ungdomarna.

Stökig period på boendet

HVB-hemmet beskriver sommaren 2017 som en ”stökig period” då det ”fanns misstanke om att ungdomar missbrukade på boendet” och ”flera ungdomar blev utskrivna innan man fick ordning igen”.

Vikarien hade varit anställd cirka två år innan anmälan gjordes.

 

*HVB= Hem för vård och boende