Kvarteret brf Slänten ett stenkast från Vega station, är årets vinnare av Haninges arkitekturpris.

Byggnaden med sina speciellt inramade grågröna loftgångar var i konkurrens med Ornö skola och kvarteret Vega park 3 och torg, den finalist som fick flest röster när Haningeborna fick tycka till om det finaste nybygget.

Bakom byggnaden står byggaktören SPG och arkitekten Petter Aaro på BSK arkitekter.

– Det är ett väldigt roligt pris att få i och med att invånarna har engagerat sig och röstat. Då känns det lokalt förankrat bland de som bor och rör sig där. Det visar att vi har lyckats med det vi vill uppnå, att byggnaden ska ha en identitet och att den bidrar med karaktär till området. I nya områden blir det annars lätt andefattigt, säger Petter Aaro.

Han står även bakom ytterligare två hus som just nu byggs i Vega. Även de går i liknande stil.

– Man kan säga att det är som tre syskon. De har alla något gemensamt, men samtidigt egna karaktärer. De har koppling till historien, mer ger samtidigt intryck av att peka framåt, säger Petter Aaro.

Kommunen står bakom priset, men det är allmänheten som har fått nominera och rösta på sina favoriter.

https://www.mitti.se/nyheter/dags-att-rosta-fram-haninges-snyggaste-nybygge/reptji!HJLjQTnp1@lVOrLTIMcAqg/

– Arkitekturpriset belyser den utvecklingsresa Haninge är inne i just nu. Årets tre finalister har alla gemensamt att de använt fina materialval som knyter an till omgivningen, men med egna uttryck som förhöjer platsen. Brf Slänten kopplar an till arkitekturhistorien samtidigt som det ger en unik karaktär i området och skapar ett stadslandskap längst med Vega allé, säger Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.