Huset Sida spanat på i Sumpan – trots uppdraget om Botkyrka

Regeringens uppdrag var att hitta lokaler i Botkyrka. Men myndigheten Sida blickade ändå mot Bankhus 90 i Sundbyberg. Sida försvarar dock sitt agerande efter avslöjandet som magasinet Omvärlden gjort.

  • Publicerad 18:44, 16 sep 2020

I januari 2018 gick regeringen och Botkyrka kommun ut med att biståndsmyndigheten Sida skulle flytta till Botkyrka. Men i juni i år kom beskedet om att Sida utökar sökfältet till hela Stockholmsregionen undantaget Stockholms stad. Myndigheten hävdade att de inte hittat några lämpliga lokaler i Botkyrka.

Isabella Lövin (MP) och Ebba Östlin (S) presenterade flytten till Botkyrka under en presskonferens i Tumba i januari 2018. Foto: Stefan Källstigen.

En granskning som magasinet Omvärlden gjort visar dock att myndigheten blickade mot Sundbyberg och Bankhus 90 redan innan regeringen gett klartecken för ett omtag.

Bankhus 90 i Rissne, Sundbyberg. Foto: Most Photos

Enligt Omvärlden kontaktades Sida redan i oktober 2018 av det stora fastighetsrådgivningsbolaget Cushman och Wakefield som ville intressera myndigheten för banken SEB:s tidigare lokaler i Bankhus 90 i Rissne i Sundbyberg.

”Sida behöver kanske be om nya eller utökade direktiv från regeringen för att kunna besluta om en flytt till någon annan plats än Botkyrka, men det skulle kunna vara värt att överväga”, skrev Johan Zachrisson, på Cushman & Wakefield till Sidas överdirektör Marie Ottosson.

Omvärlden har inte tagit del av något mejlsvar från Sida som skedde efter första kontakten. Men nya kontakter skedde i alla fall i december 2019 mellan Sida och Cushman och Wakefield. Och från och med i januari 2020 och fram till juni ska myndigheten ha haft minst fyra möten och avstämningar om Bankhus 90 med företaget.

Marie Ottosson. Foto: Fredrik Persson.

Enligt överdirektör Marie Ottosson har myndigheten haft ”omvärldsbevakning” när det gäller hyresmarknaden även efter regeringsbeslutet om Botkyrka. Hon ser inget problematiskt i mötena som ägt rum.

– Vi har gjort en omvärldsbevakning sedan vi fick uppdraget att omlokalisera 2018, för att se hur marknaden ser ut och vad man kan få för en viss hyra. Detta har vi gjort för att få en så bra lokal som möjligt, för att använda våra resurser så effektivt som möjligt och nå ett bättre resultat för fattiga människor ute i världen, säger Marie Ottosson till OmVärlden.

Sida finns i dag på Vallhallavägen. Myndigheten har tidigare meddelat att de måste vara på plats i nya lokaler senast våren 2022. Foto: Most Photos

Enligt en konsekvensanalys som myndigheten gjorde 2019 svarade var fjärde medarbetade att de tänkte säga upp sig vid en flytt till Botkyrka.

Sida har tidigare meddelat Mitt i att de nu tittar på två olika alternativ och att besked kommer i oktober.

Platserna i Botkyrka dit Sida blev erbjudna att flytta

Sida efter tuffa kritiken från Botkyrka: ”Har jobbat hårt”

Flera företag erbjuder Sida plats i Tumba

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28