Namnet på huset har fått stor uppmärksamhet i Hökarängen. Foto: Linda Gren

Huset Gunnar gäckar Hökarängen

Varför döper man ett bostadshus till Gunnar? Det är en fråga många Hökarängsbor har ställt sig den senaste veckan. Vi tog reda på svaret.

  • Publicerad 16:25, 15 maj 2018

Det nybyggda huset på Lingvägen i Hökarängen har döpts till Gunnar. Många i området har undrat varför och spekulationerna är i full gång på Facebook. En del spekulerar i att huset är döpt efter byggherren Primulas vd som heter Gunnar i mellannamn. Andra tror att huset är döpt efter Gunnar Sträng som var finansminister i Sverige mellan 1955 och 1976.

Thomas Hansson, 33, boende i Tallkrogen går förbi huset när han lämnar sin dotter på förskolan i Hökarängen. Han hoppas på att huset är döpt efter en kändis.

– Jag har tänkt på det när jag går förbi här men jag har verkligen ingen aning. Det kanske är kvarteret som heter Gunnar? spekulerar han.

"Jag har sett att det står Gunnar men vet inte varför det är döpt till det. Jag hörde något om att det skulle bli studentbostäder så det kanske är kopplat till det", säger Evelina Törnblom, 20, med Nathalie, 6. Foto: Linda Gren

"Jag har faktiskt funderat över namnet när jag har gått förbi", säger Thomas Hansson, 33. Foto: Linda Gren

Rosa Habtish, 14, som bor i Hökarängen säger att hon och hennes kompisar har försökt komma på ett svar på frågan men att de inte kommit fram till någonting.

– Det kanske är Gunnar som äger huset. Det vore konstigt om man döpte det till Gunnar från ingenstans, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hökarängsbon Max Edenborg, 32, har inte funderat kring varför huset heter Gunnar, men han undrar däremot varför huset ligger så nära tunnelbanan.

– Det jag har tänkt på är att människor som ska flytta in i huset har balkongerna precis över spåret. Där vill man ju inte sätta sig och äta.

Jonas Petré, projektledare på Primula Byggnads AB, vill först inte säga varför huset heter Gunnar för att det ska förbli lite "subtilt". Men till slut kan han inte hålla sig.

– Tidigare hade vi ett projekt i Blackeberg, där blev alla namn på våra hantverkare en konstnärlig utsmyckning på huset. Alla fick vara med förutom Gunnar så den här gången fick han hedra huset, säger Jonas Petré.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hanna Swälas Ek, förvaltare på Primula Byggnads AB, skrattar åt uppståndelsen och tycker att det är roligt att det blivit spekulationer kring namnet.

Max Edenborg tycker inte att huset ser ut att vara inspirerat av Gunnar Asplund, men att det skulle kunna vara en rimlig förklaring. Foto: Linda Gren

– Det brukar inte bli så mycket diskussioner men det är roligt när det händer, säger hon.

Sen spär hon på myten kring huset ännu mer när hon tillägger att namnet också kan tolkas som en hyllning till arkitekten Gunnar Asplund – oklart varför.

Gunnar Asplund är kanske mest känd för att ha ritat Stockholms stadsbibliotek. Men arkitekten, som räknas som en av 1900-talets stora, hann även med att rita flera arkitektoniska pärlor i Söderort. Bland annat Skogskyrkogården med Skogskapellet och Skogskrematoriet. Då Asplund dog 1940 kommer en fråga för alltid lämnas obesvarad: vad skulle han egentligen tycka om huset Gunnar i Hökarängen?– Det brukar inte bli så mycket diskussioner men det är roligt när det händer, säger hon.