I Atlasområdet i Vasastan finns ett hus med bostäder för "bildade självförsörjande kvinnor" som ägs av Alma Detthows stiftelse. Där bor Hannah Gustafsson sedan två år tillbaka. Foto: Ylva Bergman

Huset där bara kvinnor står på kontrakten: "Skönt att bli diskriminerad åt andra hållet någon gång"

Ett hus bara för kvinnor. Åtminstone nästan. Numera bor en del män i andra hand på Völundsgatan 2 men det är fortfarande enbart kvinnor som står på kontrakten.

  • Publicerad 06:59, 22 nov 2016

Hannah Gustafsson är uppvuxen på Dannemoragatan och har bott i Alma Detthows stiftelses hus på Völundsgatan i två år. Hon fick nys om huset via en kompis som bodde där tidigare.

– Jag skrev helt enkelt ett brev och berättade om min situation, att jag var ensamstående, studerande och utan bostad. Efter ett tag ringde de upp och sa att de hade en lägenhet ledig som jag kunde titta på. För mig var det en livlina, säger Hannah Gustafsson.

Hon bor i en etta på 19 kvadratmeter och beskriver huset som väldigt lugnt, men inte "klassiskt tjejigt".

– Det är ofta stökigt i tvättstugan och hänger lappar om att folk inte får fimpa på gården. Jag har inte så mycket kontakt med mina grannar, jag tror att det var bättre sammanhållning förr. Mer som ett kollektiv, säger Hannah Gustafsson.

Den bilden bekräftas av Lisa, som bott i huset sedan 1974. Då var hyran 400 kronor i månaden.

– Och vi hade portvakter och en husmor och åt alltid mat tillsammans i matsalen. Det var härligt. Vi satt vid små bord och pratade med varandra. I dag känner jag bara några stycken i huset, säger hon.

Hon minns speciellt en kväll när hon hade varit utomlands och kom hem sent på kvällen. Ett rör i badrummet hade spruckit och golvet var täckt med vatten. Portvakten var snabb att hjälpa till.

– Han sa: du kan nog dricka kaffe med min fru ett tag. Sedan lagade han röret, mitt i natten, säger Lisa, som tänker bo kvar "så länge hon kan".

Hannah Gustafsson räknar också med att bli kvar ett tag.

– Jag har inga planer på att träffa någon och blir nog kvar tills mina ködagar i min vanliga bostadskö räcker till.

Hur ser du på att bara kvinnor får stå på kontrakten?

– Som min vän sa: skönt att få bli diskriminerad åt andra hållet någon gång. Men visst, om man ser på bostadsmarknaden i dag så har inte kvinnor sämre chans än män att få bostad. Snarare tvärtom. Men en stiftelse ska följa donatorns vilja och har inte med allmän rättvisa att göra på det sättet, så ur Almas synvinkel var eller är det inte orättvist.

Lisa har bott på Völundsgatan 2 i 42 år. Foto: Ylva Bergman

Alma Detthow

Alma Detthow (1855-1937) grundade den privata flickskolan Detthowska skolan 1896 och ledde den fram till sin pension 1925.

Genom kontakt med före detta elever fick hon blick för den dåligt avlönade självförsörjande kvinnans bostadsproblem. Därför donerade hon pengar till Alma Detthows stiftelse 1927. Stiftelsen äger och förvaltar fastigheten på Völundsgatan 2, som byggdes 1928 och "är upplåten åt bildade, självförsörjande kvinnor".

Alma Detthow, urn:sbl:17500, Svenskt biografiskt lexikon (art av Elly Reimers.), hämtad 2016-11-15.

Visa merVisa mindre

Alma Detthows stiftelses hus ligger på Völundsgatan 2 och byggdes 1928. Foto: Ylva Bergman