Helena Sundman bor numera granne med vad som liknar en ruin. Foto: Pekka Pääkkö

Huset brann för fyra år sedan – står fortfarande kvar

Bland villorna på Stamvägen sticker ett av husen ut. Det brann nämligen upp år 2018, men står fortfarande kvar. Trots att det gått fyra år, och fanns ett klubbat rivningsbeslut, har kommunen fortfarande inte gjort något åt det. Och nu börjar grannarna tröttna.

  • Publicerad 08:31, 9 jun 2022

Helena Sundman var hemma med familjen när hon plötsligt såg rök från granntomten. Huset på andra sidan staketet hade börjat brinna.

– Vi blev såklart oroliga för vårt hus. Vi delar staket och tomtgräns och det brann ordentligt, säger hon.

Branden spred sig aldrig över tomtgränsen, men grannhuset blev totalförstört. Kvar var ett utbrunnet husskelett. Det var 2018, men skelettet står kvar, mer eller mindre orört.

– Alla vi grannar tycker det är väldigt tråkigt. Det är en ruin som står där och den drar ju ner utseendet för hela området. Hur länge ska det få stå så där, frågar sig Helena Sundman.

Skulle rivas för fyra år sedan

Inte alls länge, såg det först ut som. Redan i november 2018 utfärdade kommunen ett så kallat rivningslov. Det innebar att en rivning av huset skulle påbörjas inom två år. Men sen hände ingenting.

– Vi som bor här har inte fått någon information alls från kommunen. Man börjar bli otålig, vad är planen? säger Helena Sundman.

Efter att grannarna klagat bad kommunen fastighetsägaren göra något åt saken. Bråte och en avställd bil fraktades då bort och ett extra staket sattes upp. Men någon rivning blev det inte.

Rättstvist sätter stopp

Huset stack ut i området redan innan det brann. Ägare är nämligen ett företag som vid tiden för branden hyrde ut huset till ett byggföretag.

Ägaren har valt att inte riva huset på grund av en pågående rättstvist om skadestånd till följd av branden. Att riva skulle då kunna förstöra bevisning, menar ägaren.

Rivningen sköts därför på framtiden, så pass långt att rivningslovet från 2018 passerade och blev ogiltigt. Grannarna har sedan dess gjort nya anmälningar till kommunen, men kommunens tillsynsenhet har på grund av bristande kapacitet valt att prioritera ärenden som rör "fara för liv och hälsa".

Ny prövning på gång

Grannarna å sin sida pekar på att ungdomar flertalet gånger rört sig på fastigheten där väggar riskerar rasa in. Kommunen har därför bestämt sig för att göra en ny prövning, för att se om huset behöver prioriteras upp.

– Jag vill bara inte att det står där i flera år till utan att något händer. Då växer mina barn upp och så börjar de springa in där och kika, säger Helena Sundman.

Mitt i har försökt nå fastighetsägaren för en kommentar.

Hyrde ut huset för 50 000 kronor i månaden

Innan branden hyrdes huset i Trollbäcken ut till en byggfirma och byggarbetare bodde där.

Villan ägs av ett företag som förvaltar fastigheter. Företaget ligger i konflikt med sitt försäkringsbolag. Därför har huset inte rivits än.

Villaägaren har stämt försäkringsbolaget eftersom de inte fått ersättning för branden.

Villaägaren vill ha pengar som täcker rivningen, återuppbyggnad samt hyresförluster på 50 000 kronor i månaden, enligt åklagaren i ärendet.

Men försäkringsbolaget vill inte betala ut något, eftersom man anser att villaägaren gett felaktiga uppgifter när försäkringen tecknades.

Visa merVisa mindre

Brand, Helena Sundman Stamvägen 6. Foto: Pekka Pääkkö