Lillis har bott hemma hos Rebecca Svensson och hennes familj i Öringe sedan i maj. Foto: Sandra Samppala

Husdjursboom i coronatider – många skaffar hund i Tyresö

När undervisningen flyttades till hemmaplan under coronapandemin gjorde familjen Svensson i Öringe slag i en långvarig dröm och skaffade valp. De är långt ifrån ensamma – suget efter ett husdjur är stort i coronatider.

  • Publicerad 05:35, 1 jul 2020

Fyra månader gamla labradoren Lillis tar det lugnt. Hon ligger på altanen bakom radhuset nära Öringesjön och tuggar på lite gräs.

Här har hon bott sedan maj då familjen Svensson hämtade hem henne från kenneln i Värmland.

Hunddrömmen har funnits länge. Anna och hennes man Mattias är båda uppvuxna med hund och förra årets flytt från lägenheten i södra Stockholm till radhuset i Öringe var ett steg närmare en ny familjemedlem. Men avgörandet kom med coronapandemin.

Lillis har bott i Öringe med Anna, Mattias, Sam och Rebecca sedan hon var åtta veckor. Foto: Sandra Samppala

Anna studerar nu i stället på distans hemifrån.

– Det gjorde att jag var mer flexibel och hemma mer. Hur gärna vi än ville skaffa hund innan kunde vi inte göra det förrän vi visste att vi kunde vara hemma en längre tid. Det är nu vi lägger grunden för Lillis kommande trygghet, säger hon.

Hur har den första tiden varit?

– Vi tycker nog bara att det är mysigt. Det är klart att vi har fått gått upp på natten och tidigt på morgonen och anpassat vad vi gör, men vi är vana att vara hemma mycket och vi har längtat efter henne så mycket så när hon kom var det bara ”ååhhh”.

Anna Svensson har längtat efter en hund i många år. I maj flyttade Lillis in hos familjen. Foto: Sandra Samppala

Hennes dotter Rececca berättar hur Lillis älskar att vara vid vatten, söka efter gömd mat i skogen och inte minst träffa andra hundar.

– Lillys är snäll, har ett ganska lugnt temperament men är också ganska busig, säger Rebecca.

Det är inte ont om grannar som hjälpa till med Lillis, berättar Anna.

– En granne har sagt att hon kan vara dagmatte och jag kommer kunna ha med mig Lillis på praktiken i höst. Det känns viktigt att ha en långsiktig lösning.

Lillis tycker om att jaga bollar. Här med matte Anna Svensson. Foto: Sandra Samppala

Hon märkte att de var långt ifrån ensamma med att leta hund i våras.

– Jag fick höra av kennlar att de aldrig varit så nedringda som under våren och att covid-19 var en av orsakerna till att så många ville ha valpar.

Ännu större efterfrågan på katter

Suget efter ett husdjur har varit stort under våren.

Jordbruksverkets siffror visar en stor ökning av nyregistrerade hundar under mars, april och maj i år jämfört med samma period de senaste fem åren. Från mars till maj månad i år registrerades 16 500 hundar i landet varav 90 av dem i Tyresö. Det finns inga jämförbara siffror bakåt på kommunnivå, men samma period i fjol registrerades 13 500 hundar i landet, och 10 000 åren innan.

Försäkringsbolaget Agria vittnar också om ökat antal nya försäkrade hundar. Från mars fram till mitten av maj tecknades 29 procent fler hundförsäkringar i Tyresö, jämfört med samma period förra året. I Stockholms län ökade det med 16 procent.

Fakta

Ökning av hundar under coronapandemin

Antal nytecknade hundförsäkringar i Stockholms län hos Agria från mars, april till och med mitten av maj.

Loading…

Källa: Agria

Visa merVisa mindre

Men det har varit en ännu större sug efter katter i Tyresö, hur många är svårt att säga eftersom de inte måste registreras på samma sätt som hundar.

Men enligt Agria tecknades det 40 procent fler kattförsäkringar i Tyresö från mars till mitten av maj, jämfört med samma period förra året. I Stockholm län var det 28 procent fler än samma period i fjol.

Fakta

Ökning av katter under coronapandemin

Antal nytecknade kattförsäkringar i Stockholms län hos Agria från mars, april till och med mitten av maj.

 

Loading…

Källa: Agria

Visa merVisa mindre

Lång väntetid på katthem

En anledning till att många väljer att skaffa husdjur nu i coronatider är att man tillbringar mycket tid hemma, kanske jobbar hemifrån och planerar att stanna hemma på semestern i stället för att åka utomlands.

Det tror Ewa Edström på Stockholms katthem i Nacka, dit många har hört av sig under coronakrisen. När den här artikeln skrivs är det en månads väntetid för kattspekulanter att få komma dit.

– I och med coronapandemin har vi fått ställa om till endast inbokade besök. Så här långt i år har vi omplacerat fler än vad vi normalt gör, men om vi hade kunnat fortsätta ha drop in-besök hade vi kunnat omplacerat ännu fler katter, säger hon.

Volontär på Stockholms katthem – Ewa Edström. Foto: Stefan Källstigen

 

Sommarkatt kan bli ”coronakatt”

Samtidigt tycker hon att den långa väntetiden kan vara en fördel eftersom den kan ha en avkylande effekt för de som inte riktigt har tänkt igenom beslutet att skaffa katt.

Hon befarar att en ”coronakatt” kan bli den nya varianten av sommarkatt, som man gör sig av med när man är tillbaka till vardagen igen och inte har tid för katten. Därför måste de som har gjort en reservation på katthemmet hälsa på katten flera gånger innan de får ta med den hem.

– Vi pratar mycket om det här med kattspekulanterna, allt för att en adoption ska bli ett livslångt åtagande, säger Ewa Edström.

I början av pandemin var det många som hörde av sig till Hundstallet i Åkeshov för att erbjuda sig att rasta hundar eller vara jourhem. Foto: Hundstallet

 

Många som söker husdjur på Blocket

Även på Hundstallet i Åkeshov har man farhågor om en omplaceringsboom efter coronapandemin.

Men precis som på katthemmet tar det tid här om man vill köpa hund. I sin ansökan måste hundspekulanter lämna referenser och redogöra för hur man ska lösa ensamhetstiden för hunden när man jobbar.

– Just hundarna som köps från hundstallet tror jag inte är ogenomtänkta köp. Men det finns också annonser på Blocket till exempel om man är ute efter en snabb väg att få en hund. Där ser vi nog en större risk, säger Lucille på Hundstallet.

På annonsajten Blocket var till och med ”hund” det populäraste sökordet under maj månad. Även valpar, katt och kattungar hör till de sökorden som ökade mest.