– Vi är så glada över det, säger matten Line Jobeus om nya rhodesian ridgeback-valpen Frank. I familjen finns redan Malte. Foto: Läsarbild Martin Jobeus

Husdjursboom i coronatider – många på Lidingö skaffar hund

Suget efter ett husdjur har varit stort under coronapandemin – och många fler än vanligt har skaffat hund eller katt på Lidingö under våren. Men på djurhemmen är man oroliga för ogenomtänkta djurköp och att ”coronakatt” kan bli det nya sommarkatt.

  • Publicerad 05:03, 15 jun 2020

Det är många som har gjort slag i saken och skaffat husdjur under coronapandemin. Jordbruksverket vittnar om betydligt fler registrerade hundar under våren och på Lidingö har mer än dubbel så många hundförsäkringar tecknats under våren jämfört med samma period i fjol.

Rhodesian ridgeback-valpen Frank är en av många nya hundar som kommit till en Lidingöfamilj nu i vår.

Frank vägde 7 kilo när han kom till familjen för cirka en månad sedan. Nu väger han redan 14 kilo. En fullvuxen rhodesian ridgeback väger runt 40 kilo. Foto: Privat

Men det var inte en plötslig ingivelse att han blev en del av familjen Jobeus. I familjen finns redan den tre år gamla Malte, en hund av samma ras.

– Jag tror det är farligt att skaffa en hund nu bara för att man har haft mycket tid den här våren. En hund lever länge, man måste veta att man har tid med den sedan också, säger Line Jobeus.

Hon lägger ner åtskilliga timmar på hundarna. Förutom tre, fyra timmars promenad varje dag behöver en rhodesian ridgeback hjärngympa för att må bra.

– Man får gömma olika saker de ska hitta, säger Line.

Liten och stor. Frank och Malte. När Frank blir större ska han precis som Malte får utbildning och kanske jobb. Malte är utbildar i eftersök av skadskjutet vilt. Foto: Privat

Lilla Frank måste dessutom läras allt som en valp ska kunna. Inte kissa inne, gå i koppel, sitta och vänta på maten innan det är varsågod.

Men Line har stor hjälp av övriga familjen, maken Martin, de utflugna sönerna Axel och Kalle och tvillingdöttrarna Vera och Märta. Och så förstås av Malte som är en extra hjälp med att trimma in rutiner och och lära ut gott hunduppförande.

Martin Jobeus med valpen Frank. Foto: Privat

Vad betyder det för er familj att ha hund?

– Det ger oss så otroligt mycket. Man får energi, man kommer ut och får röra på sig  Vi känner oss som bättre människor med hundarna. Alla kan komma hem och vara arga men när vi träffar hundarna som är glada blir vi också det. Det känns så härligt, de är riktiga livskamrater, trogna vänner som alltid tycker om en.

Många fler katter och hundar

Jordbruksverkets siffror visar en stor ökning av nyregistrerade hundar under mars, april och maj i år jämfört med samma period de senaste fem åren. Från mars till maj månad i år registrerades 16 500 hundar i landet varav 91 av dem i på Lidingö.

Det finns inga jämförbara siffror bakåt på kommunnivå, men samma period i fjol registrerades 13 500 hundar i landet, och 10 000 året innan.

Försäkringsbolaget Agria vittnar också om ökat antal nya försäkrade hundar. Från mars fram till mitten av maj tecknades 106 procent fler hundförsäkringar på Lidingö, jämfört med samma period förra året. I Stockholms län ökade det med 16 procent.

Fakta

Ökning av hundar under coronapandemin

Antal nytecknade hundförsäkringar i Stockholms län hos Agria från mars, april till och med mitten av maj.

Loading…

Källa: Agria

Visa merVisa mindre

Det har även skaffats många katter, hur många är svårt att säga eftersom de inte måste inte registrering på samma sätt som hundar. Men enligt Agria tecknades det 29 procent fler kattförsäkringar på Lidingö från mars till mitten av maj, jämfört med förra året. I länet i stort var det också 28 procent fler än samma period i fjol.

Fakta

Ökning av katter under coronapandemin

Antal nytecknade kattförsäkringar i Stockholms län hos Agria från mars, april till och med mitten av maj.

 

Loading…

Källa: Agria

Visa merVisa mindre

Lång väntetid på katthem

En anledning till att många väljer att skaffa husdjur nu i coronatider är att man tillbringar mycket tid hemma, kanske jobbar hemifrån och planerar att stanna hemma på semestern i stället för att åka utomlands.

Det tror Ewa Edström på Stockholms katthem i Nacka, dit många har hört av sig under coronakrisen. Just nu är det en månads väntetid för kattspekulanter att få komma dit.

– I och med coronapandemin har vi fått ställa om till endast inbokade besök. Så här långt i år har vi omplacerat fler än vad vi normalt gör, men om vi hade kunnat fortsätta ha drop in-besök hade vi kunnat omplacerat ännu fler katter, säger hon.

Volontär på Stockholms katthem- Ewa Edström

Sommarkatt kan bli ”coronakatt”

Samtidigt tycker hon att den långa väntetiden kan vara en fördel eftersom den kan ha en avkylande effekt för de som inte riktigt har tänkt igenom beslutet att skaffa katt.

Hon befarar att en ”coronakatt” kan bli den nya varianten av sommarkatt, som man gör sig av med när man är tillbaka till vardagen igen och inte har tid för katten. Därför måste de som har gjort en reservation på katthemmet hälsa på katten flera gånger innan de får ta med den hem.

– Vi pratar mycket om det här med kattspekulanterna, allt för att en adoption ska bli ett livslångt åtagande, säger Ewa Edström.

I början av pandemin var det många som hörde av sig till Hundstallet i Åkeshov för att erbjuda sig att rasta hundar eller vara jourhem. Arkivfoto

Många som söker husdjur på Blocket

Även på Hundstallet i Åkeshov har man farhågor om en omplaceringsboom efter coronapandemin.

Men precis som på katthemmet tar det tid här om man vill köpa hund. I sin ansökan måste hundspekulanter lämna referenser och redogöra för hur man ska lösa ensamhetstiden för hunden när man jobbar.

– Just hundarna som köps från hundstallet tror jag inte är ogenomtänkta köp. Men det finns också annonser på Blocket till exempel om man är ute efter en snabb väg att få en hund. Där ser vi nog en större risk, säger Lucille på Hundstallet.

På annonsajten Blocket var till och med ”hund” det populäraste sökordet under maj månad. Även valpar, katt och kattungar hör till de sökorden som ökade mest.