Husbys skolelever fick testa på friluftslivet

I veckan anordnades två friluftsdagar där eleverna på Akademiska skolan och Fryshuset i Husby fick följa med scouterna ut i naturen. Och initiativet verkar ha varit uppskattat. – Eleverna tyckte det var roligt och har pratat om det efteråt. Vi kommer absolut göra det fler gånger, säger projektledaren Sofia Tolonen.

  • Publicerad 14:25, 26 okt 2018

Under den senaste veckan har Husbys skolelever fått testa på friluftslivet.

Det är scouterna som står bakom initiativet som är en del av projektet ”Från flykt till trygg fritid”.

Syftet är att erbjuda barnen mer möjlighet till utomhusaktiviteter, samtidigt som de får lära sig mer om scouting och friluftsliv.

– Det är lätt att ta för givet att alla har närhet till skog och mark då det är så typiskt svenskt. Men att ta det för givet är att utestänga väldigt många. Vi vill visa hur man kan göra det enkelt. Det behöver inte kosta massa pengar utan det handlar ju faktiskt om att vara ute och ha det trevligt, säger projektledaren Sofia Tolonen.

Sofia Tolonen. Foto: Linnea Wedelin

”Väldigt lyckat”

I måndags var det förskoleklassarna och elever upp till årskurs 6 på Akademiska skolan i Husby som fick hänga med ut i naturen.

– Då var fokus på rörelselek och glädje. Vi körde samarbetsövningar som handlade om att komma till ett högre mål genom att hjälpas åt – sånt som scouterna gör.

I torsdags var det Fryshusets högstadieelevers tur. Då var det allemansrätten som stod i fokus.

Och initiativet verkar ha varit uppskattat bland såväl elever som scoutledare.

– Vi är överens om att det var väldigt lyckat. Eleverna tyckte det var roligt och har pratat om det efteråt. Vi kommer absolut göra det fler gånger.