Några av Husbyungdomarna som samlat in pengar till Rohinafolket i Burma. Foto: Läsarbild

Husby samlade 100000 till Rohinafolket

Sedan fem år tillbaka har Husbybon Hussein Reza mobiliserat insamlingar under ramadan tillsammans med områdets unga. I år samlade de in drygt 100 000 kronor som ska gå till stöd för Rohinafolket i Burma. – Det är otroligt vackert att se hur engagerade gänget är för att samla in pengar, säger Hussein Reza.

  • Publicerad 19:26, 14 jun 2018

Förra året samlade Husbys unga in nästan 100 000 kronor till svältdrabbade i Somalia under ramadan. I år har de samlat in lite drygt 100 000 till det utsatta Rohinafolket i Burma.

Pengarna går till organisationen IVC, islamiskt välgörenhetscenter, som ser till att pengarna används på rätt sätt.

– Pengarna kommer att gå till att bygga hus som liknar baracker för att de ska kunna få ett bättre boende i flyktinglägret i Bangladesh som många har flytt till. De har det väldigt svårt i lägret, som är ett av världens största flyktingläger, säger Hussein Reza, som till vardags är arbetsledare för Lugna Gatan på Fryshuset i Husby och har kontakt med många ungdomar.

De har det väldigt svårt i lägret

Sedan fem år tillbaka har han mobiliserat insamlingar från Husby under ramadan till olika välgörenhetsprojekt i världen.

– Hittills har vi under åren samlat in över 700 000 kronor från norra Järva. Vi är cirka 20 insamlare som var och en har sina egna bekantskapskretsar. En av person skänkte halva sin månadslön, 9000 kronor, säger Hussein Reza.