Håll koll. Med folk på semester ökar inbrotten och polisen uppmanar grannar att hålla koll och hjälpa varandra. Foto: Mostphotos

Husbilssemester lockar inbrottstjuvar

Sommaren är här. Med det kommer också det ovälkomna. Semestertider innebär att inbrotten ökar och polisen i regionen har noterat en tydlig trend.

  • Publicerad 14:31, 1 jul 2022

Om det finns tillit till grannar kan det vara bra att meddela sina semesterplaner.

Redan i mitten av juni kunde polisen i region mitt konstatera att inbrotten i bostäder har ökat och en gemensam nämnare har visat sig vara att flera av de boende som drabbats har varit på husbilssemester.

Polisens arbetshypotes är att gärningspersonerna uppmärksammar husbilarna när de färdas på större vägar, som till exempel E18, eller befinner sig på campingar.

Man misstänker att det är inresta stöldligor som ligger­ bakom inbrotten. Hittills
i regionen har det varit fyra inbrott och man har ingen misstänkt.

Som en följd av detta kommer polisen i region Mitt att samarbeta med andra polisregioner, då samma typ av inbrott­ har skett på flera andra platser i Sverige. 

Och sommaren har bara börjat. Nu blir det snart ännu­ fler som åker på semester och polisen uppmanar därför boende att vara extra uppmärksam och meddela sin omgivning om planerade­ semesterresor utifall det är möjligt­.

– Om det finns tillit till grannar kan det vara bra att meddela sina semester­planer, så de kan hålla lite koll på fordon­ och personer som rör sig kring bostaden. Fler bra tips är att låta någon­ vara husvakt under tiden­ för semestern eller be någon annan­ att använda parkeringsplatsen som tillhör bostaden, säger Peder Miettinen, brottssamordnare i polisområde Västmanland.

Så skyddar du dig mot inbrott

Lås ytterdörren även om du är hemma. Hand­väskor, plånböcker och nycklar i hallen är ett lätt byte för tjuvar.

Ha bra lås. Det finns produkter­ för både fönster­ och dörrar som försvårar inbrott. Förstärk fönster och altan- och balkongdörrar.

Ha inte skymmande växter nära altandörr och fönster.

Ha gärna utomhus­belysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar.

Ha trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att tjuven inte kan använda dem. Ha stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster.

Källa: Polisen.se

Visa merVisa mindre

Polisen publicerar ny bild på avliden kvinna – vädjar om tips

"Allmänheten uppmanas fortfarande att höra av sig" Den kvinna som hittades avliden i Kungsängen i slutet av juni i år har fortfarande inte identifierats. Polisen vänder sig därför på nytt till allmänheten, den här gången med en ny bild på kvinnan.måndag 8/8 11:32