– Det handlar om att vi vill öka vår tillgänglighet, vilket vi kommer att göra genom att besöka platser som ligger långt bort eller till verksamheter som har svårt att besöka oss, säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna.

Sammanlagt handlar det om 1,6 miljoner kronor som Sollentuna kommun, tillsammans med Österåker och Norrtälje, fått efter att ha sökt bidraget "Stärkta bibliotek" från Kulturrådet.

Tillsammans kommer de tre kommunerna dela på en husbil med böcker som åker runt i kommunerna.

– Jag gillar tanken på att vi delar på bilen helt i den cirkulära ekonomins anda. Det blir även större kraft när kommuner går tillsammans än att göra det som enskild kommun.

"Långsträckt kommun"

Planen är att husbilen kommer besöka LSS-boenden, förskolor, äldreboenden men även platser som ligger långt bort från kommunens bibliotek.

– Sollentuna är en långsträckt kommun och det kan vara svårt att ta sig till oss under dagarna. Sen handlar det också om att arbeta läsfrämjande. Om vi besöker en badstrand kan det bli ett sätt att få upp ögonen för personer som kanske inte besöker biblioteken i vanliga fall.

Till hösten kommer arbetet mellan kommunerna att påbörjas för att se hur den nya husbilen ska gå och vad den ska erbjuda.

– Det blir nog inte som en bokbuss med fast turlista, utan vi kommer att ha ett form av körschema som kommer att annonseras i förväg.