Gillar tanken. Anna Edquist, bibliotekschef, är positiv till att de tre kommunerna delar på husbilen. "Helt i den cirkulära ekonomins anda" Foto: Anton Kyhlbäck

Husbil är Sollentunas nya bibbla

Kommer inte folket till bibblan, då får man ta bibblan till folket. Det är tanken bakom kommunens nya projekt med ett mobilt bibliotek.

  • Publicerad 12:00, 29 jul 2022

– Det handlar om att vi vill öka vår tillgänglighet, vilket vi kommer att göra genom att besöka platser som ligger långt bort eller till verksamheter som har svårt att besöka oss, säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna.

Sammanlagt handlar det om 1,6 miljoner kronor som Sollentuna kommun, tillsammans med Österåker och Norrtälje, fått efter att ha sökt bidraget "Stärkta bibliotek" från Kulturrådet.

Tillsammans kommer de tre kommunerna dela på en husbil med böcker som åker runt i kommunerna.

– Jag gillar tanken på att vi delar på bilen helt i den cirkulära ekonomins anda. Det blir även större kraft när kommuner går tillsammans än att göra det som enskild kommun.

Ska öka tillgängligheten

Syftet med bidraget är att öka tillgängligheten och utbudet till biblioteksverksamhet i hela landet.

Utgånspunkten för satsningarna ska vara barn och unga, personer med funktionsnedsättningar, de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål.

Stöder är tillfälligt och delas ut av Kuturrådet på uppdrag av regeringen.

Källa: Kulturrådet

Visa merVisa mindre

"Långsträckt kommun"

Planen är att husbilen kommer besöka LSS-boenden, förskolor, äldreboenden men även platser som ligger långt bort från kommunens bibliotek.

– Sollentuna är en långsträckt kommun och det kan vara svårt att ta sig till oss under dagarna. Sen handlar det också om att arbeta läsfrämjande. Om vi besöker en badstrand kan det bli ett sätt att få upp ögonen för personer som kanske inte besöker biblioteken i vanliga fall.

Till hösten kommer arbetet mellan kommunerna att påbörjas för att se hur den nya husbilen ska gå och vad den ska erbjuda.

– Det blir nog inte som en bokbuss med fast turlista, utan vi kommer att ha ett form av körschema som kommer att annonseras i förväg.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10