Peter Lindquist och Lilian Langborg vid fotbollsplanen i Tutviken. Foto: Pekka Pääkkö

Husägare oroliga vid gatuprojekt: ”Fattiga ställs mot rika”

En gatuinvestering i tiomiljonersklassen plågar några boende på Gudö mitt under coronapandemin. Flera riskerar att hamna hos Kronofogden, menar man. – Fattiga ställs mot rika här, säger Peter Lindquist.

  • Publicerad 18:00, 2 jun 2020

Coronapandemin får stora konsekvenser för privatekonomin på sina håll.

Flera boende i de gamla delarna av Gudö, mellan Vendelsö och Trollbäcken, är några av dem.

Senast den sista juni måste alla fastighetsägarna betala drygt 50 000 kronor för ny gatubelysning i det tidigare fritidshusområdet, berättar de bosatta för Mitt i.

Folk har precis blivit av med jobbet

Peter Lindquist, Tutviken

Det är bara den inledande summan. Även nio vändplaner ska anläggas i området och betalas senare under året vilket väntas öka totalnotan ytterligare.

Tajmningen kunde varit bättre. Intäkterna för många har drastiskt minskat under året.

Flera kan inte betala, berättar Peter Lindquist och Lilian Langborg, som Mitt i träffar i området.

– Folk har precis blivit av med jobbet. Mina grannar och kompisar är bestörta. Vi ställs inför färdiga beslut från samfällighetsföreningens styrelse som inte kan ändras och man inte är beredd på, säger Peter Lindquist.

Men ni måste känt till att detta var på gång?

– Jag såg det av en händelse på samfällighetens hemsida, flera andra också. Här är det vi medlemmar som måste söka upp informationen. Styrelsen informerar inte oss, säger han.

Tutviksborna har tagit sig själva som gisslan.

2006 tog de själva initiativ till att ta över ansvaret för vägarna från Haninge kommun.

Det skulle bli både billigare och bättre och dessutom skulle idyllen bevaras, hoppades dem.

Snöröjning, underhåll, översvämningar, allt måste Tutviksborna ordna själva sedan de tog över förvaltningen av vägarna från Haninge kommun för 10 år sedan. Det har fungerat, fram tills årets coronapandemi, menar Lilian Langborg och Peter Lindquist. Med minskade intäkter är det svårare för folk att ha råd med nödvändiga investeringar. Foto: Pekka Pääkkö

Men andra i Tutviken var emot att samfällighetsföreningen tog över ansvaret i området.

De har ansett att man som skattebetalare kan begära att Haninge kommun förvaltar vägarna.

I dag är det splittrat i området. Och nu, mitt under pandemin, måste de boende betala en jätteinvestering.

Nio vändplaner, nya gatustolpar och belysning måste stå klart till januari 2021. Ett projekt i tiomiljoners-klassen, enligt Mitt i:s uppgifter.

Investeringarna väntas öka värdena på de fastigheter som får belysning – de som bor på huvudvägen Tutviksvägen måste betala trots att de inte får del av den nya belysningen – men det är det få som tänker på nu.

Varje fastighetsägare måste slanta upp och det snabbt.

Peter, Lilian och några andra i Tutviken startade en informell arbetsgrupp under våren, efter att coronautbrottet hade kommit, och tog fram ett eget solcellsdrivet gatubelysningsalternativ som skulle landa på 17 000 kronor per fastighet i stället för 50 000.

De var övertygade om att styrelsen skulle nappa och att alternativet skulle bli en lättnad för många.

Vi får inga motiv till varför inte det billigare alternativet är aktuellt

Peter Lindquist, Tutviken

– 17 000 kronor hade nog de flesta haft råd med. Vi hade inte behövt gräva upp vägarna. Luftledningar finns sedan tidigare över hela området, säger Lilian.

Men den 28 april fastställde årsstämman kostnaden för det dyrare belysningsalternativet, berättar Peter.

– Vi får inga motiv överhuvudtaget till varför inte det billigare alternativet är aktuellt. Man bara kör på utan att veta hur pengarna ska komma in, säger han.

En månad senare är det mer eller mindre panik hos flera i Tutviken, berättar Lilian och Peter.

Tutviken är fullt av luftledningar som borde kunna användas till gatubelysningen och som hade gjort det billigare än nya stolpar och grävanden i marken, tror Lilian Langborg och Peter Lindquist.

– Att få fram 50 000 kronor nu är som en stjärnsmäll mitt i coronan. Vi har fått veta att det inte blir några uppskov. Det finns en uppenbar risk att flera hamnar hos Kronofogden. Man gör de fattiga här ännu fattigare, säger Peter.

För 30 år sedan fick man inte bygga hus större än 40 kvadratmeter i Tutviken. I dag finns här villor som är fyra gånger så stora.

– Men det bor inte bara rikemansbarn på Gudö. De ljusa, nybyggda fina villorna hittar du på Tyresösidan, säger Lilian, som själv bor i ett 65 kvadratmeter stort sutteränghus.

Peters hus är på 45 kvadratmeter.

– Det här känns odemokratiskt och vi vill att Tutviksborna får reda på att det här kan göras billigare för de som bor här, säger han.

I denna artikeldel ger samfällighetens avgående ordförande sin bild av situationen.