Villaägaren i Jordbro blev utsatt för buffliga fuskbyggare – totalt förlorade personen en miljon för en renovering hen inte ville ha. Foto: Christian Lärk

Husägare blåstes på miljoner av oseriösa hantverkare

Den äldre husägaren i Jordbro lurades på över en miljon kronor genom fuskrenoveringen. Nu riskerar taket läcka in. – Allt känns bedrövligt – huset har bara försämrats, säger villaägaren till Mitt i.

  • Publicerad 08:14, 3 sep 2020

Solna tingsrätt friade nyligen en 40-årig brittisk medborgare som stod åtalad för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och skadegörelse efter omfattande fuskrenoveringar hos två äldre husägare i Jordbro och Bromma.

Efter sig hade han och hans följe lämnat förstörda tak, synliga spikar, felmonterad plåt, felvända takplattor och avplockade stuprör.

Det är klart det svider

Husägaren i Jordbro

– Jag var ganska korkad, minst sagt. Det fanns aldrig något avtal mellan dem och mig. Jag skrev inte på ett enda papper, säger husägaren i Jordbro.

– Det är klart det svider att ingen döms för brott. Personerna kan fortsätta med det de gör.

På villatomten i Jordbro har hela taket förstörts. Spåren av det undermåliga renoveringsarbetet syns i form av lossade stuprör som inte monterats tillbaka. Foto: Christian Lärk

Förde över hundratusentals kronor

Vi ses och genomför intervjun hemma hos husägaren mot löfte om anonymitet.

Villaägaren, som har problem att röra sig och bor ensam, tittar upp mot taket, pekar och försöker förklara. Hur taket steg för steg förstördes samtidigt som ägaren upprepade gånger förde över flera hundratusen kronor till olika konton.

Fakta

Så går bedrägerierna till

  • Husägaren och hantverkarna kommer överens, men resultatet av arbetet är undermåligt och inte fackmannamässigt utfört.
  • Hantverkarna försvinner spårlöst efter en första betalning och färdigställer inte arbetet.
  • Hantverkarna dyker oanmält upp och påbörjar arbetet, som att plocka ner panelen eller bryta upp asfalten, innan de knackar på hos husägaren. I det skedet är det svårt för många att säga nej.
Källa: Jan Olsson, polisens nationella bedrägericenter
Visa merVisa mindre

Stora risker för fuktskador

Det var en dag i april som tre, fyra män knackade på.

– En av dem sade att han var utbildad snickare. De erbjöd att ta bort mossan på taken för en nätt summa och jag sade ja, berättar husägaren.

I stället började männen riva ned takplattorna.

– Det hade vi aldrig sagt att de skulle göra.

Efter någon vecka var takpannor, läkt och tjärpappen nedrivet från taket – mot ägarens vilja – och det blev värre.

Nu läcker taket in

Utredningsprotokollet från besiktningsmannen, som Mitt i tagit del av, vittnar om att ”renoveringen” lett till takläckage och att det finns stor risk för fuktskador.

Det var en deposition sade de

Husägaren i Jordbro

Svartarbetet på någon tusenlapp utvecklades till en ekonomisk mardröm.

– Det kommer att kosta mig omkring 200 000 kronor att återställa taket, säger husägaren.

Du tvekade aldrig att betala?

– Jag höll inne med den sista betalningen, men annars skickade jag över pengarna i omgångar. De sade att jag skulle få tillbaka pengar efter hand. Det var en deposition sade de.

Taket har totalförstörts och läckaget gör att risken för fuktskador är överhängande, enligt besiktningsmannens protokoll som gjorts i efterhand. Foto: Christian Lärk.

Villaägaren i Bromma vill inte ställa upp på intervju, men ägaren vägrade till slut betala efter att ha fått hjälp från både grannar, byggfolk och polis.

Bevisen mot 40-åringen, som misstänktes ha varit arbetsledare på tomterna, räckte dock inte. Han har själv sagt att han bara genomfört order från en arbetsgivare som ingen vet vem det är.

Många husägare polisanmäler aldrig de misstänkta bedrägerierna och skadegörelsen från de burdusa hantverkarna. Att fallet i Jordbro ledde till åtal berodde på att även en husägare i Bromma blev uppsökt av den 40-årige arbetsledaren. Foto: Christian Lärk

Inte heller vet någon var villaägaren i Jordbros pengar finns.

– Jag vet inte om personerna ens är kvar i Sverige eller åkt hem. Den här 40-åringen var inte den egentliga hjärnan. Jag tyckte nästan synd om honom vid något tillfälle. Han ville åka hem till Skottland, sade han mitt i allt. Men han verkade inte våga säga det till sin chef, säger husägaren.

Enligt Per Englund, vid polisens operativa avdelning (NOA), som undersökt hur arbetsledarna tvingar in landsmän och östeuropeer i arbete, har de kringresande hantverkarna på senare år gjort sig mer kända för att erbjuda takarbeten eller stenläggningar än de tidigare vanliga asfaltsarbetena.

Fakta

Så undviker du oseriösa hantverkare

  • Vill du ha något gjort på ditt hus – tacka inte ja till första bästa person som knackar på dörren, utan skicka ut och ordna med offerter.
  • Kontrollera att den du anlitar har F-skattsedel och försäkringar.
  • Kolla referenser och titta gärna på tidigare arbeten av hantverkarna.
  • Skriv avtal.
Källa: Jan Olsson, polisens nationella bedrägericenter