Det har varit tufft för många verksamheter i Tyresö under pandemin. Att restriktionerna lättar är välkommet. Samtidigt gnager frågan: kommer de för tidigt?

På Tyresö kulturskola får eleverna äntligen uppträda igen.

– Det är en glädje för eleverna att få visa vad de har lärt sig framför en publik, säger Inger Lundin, chef för kultur- och fritidsverksamheten i Tyresö kommun.

Men alla som vill gå en kurs har fått plats även under pandemin.

– Den stora skillnaden blir att vi kan jobba mer uppsökande igen och besöka skolor.

LÄS ÄVEN: Vården bävar för slopade restriktioner

Bygdegården får liv

Tyresö bygdegård har haft extremt få bokningar under pandemin. Däremot har yogagrupper hittat dit.

– I de stora lokalerna kunde de hålla avstånd och som mest rymdes nio kurser på en vecka i bygdegården, säger Ana Marija Källgren, husfru på Tyresö hembygdsgård.

Nu har de vanliga bokningarna kommit i gång och det är fullt på lördagarna. Samtidigt förbereds det för bakslag.

– I avtalen till hösten så finns en klausul att om restriktionerna ändras så gäller det på genomförda bokningar också.

Räddade av Tyresöborna

I våras träffade Mitt i krögaren Bewar Bashori på Toscanini i Tyresö centrum. Han berättade då om ett tufft år.

– Jag tycker att det är bra att fler restriktioner börjar släppa, det har varit efterlängtat. Men undrar om det är så att detta är tillfälligt, man vill ju att detta ska hålla i sig nu, säger han när Mitt i träffar honom på nytt.

Det senaste året har varit tufft med stort bortfall av middagsgäster och personal som har behövt sluta. Det som räddat restaurangen är Tyresöborna som fortsatt att köpa hämtmat och presentkort, berättar han.

– Utan dem hade vi inte klarat oss. Det är inte tack vare staten eller vår hyresvärd, det är tack vare Tyresöborna som har varit här.

Turneringar väntar

Även idrottsföreningar i Tyresö är glada över beskedet, som Tyresö FF:

– Vi tycker det är jättekul att restriktionerna tas bort, det här är ett kvitto på att det blir bättre, säger Robert Frinell, kanslichef.

Mest ser man fram emot turneringar och att få träffas fysiskt.

– Det blir jätteroligt att den delen av vår idrottsverksamhet kan dra i gång igen. Vi kan också ha vår egen ST-cup på jullovet som blev inställd i vintras, säger Robert Frinell.

Vad tycker du om att restriktionerna lättar?

Marie Karlsson, 50 år och Frans, 14 månader, Tyresö.– Jag tycker att det är för tidigt. Det har gått för fort, från att vi ska ha munskydd till att allt ska försvinna. Det borde ha gjorts i fler etapper. Jag kommer inte att göra något särskilt, det enda är att kanske träffa fler i familjen samtidigt.

Dante Rydén 18 år, Emil Ribba 17 år, Tyresö.

Dante: Det känns kul att man får komma ut mer. Jag har ett säsongskort som jag inte kunnat använda, det ska bli kul att få gå på match. Det känns som att man missat sina bästa år.

Emil: Det är bra, det har varit så deppigt länge nu. Att plugga hemma har varit tufft, så fort vi kom tillbaka till skolan har både betygen och måendet blivit bättre. Jag ser fram emot att få klubba och komma ut i världen.

Arvid Steen, 22 år, Handen.

– Det är väl kul, men det är fortfarande oroligt. Pandemin är ju inte över någonstans. Det ska bli skönt att få komma tillbaka till skolan, det har varit skitsvårt att plugga på distans.

Christin Braxenholm 50+, Handen, Brita Bäck 64 år, Brandbergen.

Brita: Det är fel. Det är fortfarande mycket smitta men nästan ingen har munskydd i kollektivtrafiken, jag har alltid det. Folk kan ju fortfarande bli sjuka om de är vaccinerade. Det har gått för fort.

Christin: Ja, detta kommer vi behöva äta upp vid jul eller nyår. Vi släpper för tidigt på restriktionerna och jag fattar inte varför. Jag skulle åka iväg och hälsa på mina föräldrar men jag kommer att vänta med det till senare, det är inte säkert just nu.