När det gäller att äta semlor finns både traditionalister och sådana som uppskattar nymodigheter. Och i samma familj varierar preferenserna också.

Så är det för Jonas Lund och Philip Kangas. Pappa Jonas är inte förtjust i mandelmassa och föredrar vaniljsemlor.

För sonen är det tvärtom.

– Jag vill inte ha grädden utan bara mandelmassan, säger Philip. Ofta äter pappa upp grädden. Jag äter den som en hamburgare.

Camilla Kempe tar däremot alltid av locket först och gräver sig ner i fyllningen.

– Jag äter det göttigaste först. Sen blir det nästan inte att jag äter mer.

Semlan kallades förr för hetvägg. Det har sitt ursprung i en kryddad vetebulle som man åt med varm mjölk redan på 1700-talet.

Så åt Bengt-Åke Grip semlor när han var pojke.

– Jag hade alltid varm mjölk och kanel till när jag var liten men nu blir det aldrig så. Men det är jättegott.

Annars hör han till traditionalisterna när han inmundigar sin semla.

– Man tar locket först. Sen tar man en stor tugga så man får lite grädde. Sen käkar man runtom så att man har mandelmassan kvar till sist.

Mina Hellström Mutevelic äter också locket först, med lite grädde på.

– Jag gillar inte mandelmassa, men jag gillar vaniljsemlor. Nej, ,ingen mjölk till. Ja, jag fryser lite. Jag har vantarna i mormors bil.