Snackar. Från vänster: Maria Ericson, Jerker Antoni, Birgitta Lundin, Seghen Tesfalem, Hevin Maruf och Mohamed Hussein bor i olika delar av Hässelby villastad. Foto: Mikael Andersson

Hur otryggt är det i Åkis?

Snacket om otryggheten runt Åkermyntan i Hässelby villastad blossar upp titt som tätt på Facebook. Men hur otryggt är det egentligen? Vi samlade grannar för ett samtal om hur boende tillsammans kan öka tryggheten.

  • Publicerad 15:09, 23 feb 2018

Jag trycker att det känns tryggt när jag är ute

”Snart kan man inte gå ut genom dörren längre.” ”Vad har hänt med vårt område?” Är du med i någon av lokalgrupperna på Facebook har du säkert sett eller deltagit i diskussionerna om otryggheten runt Åkermyntans centrum. De dyker upp emellanåt, nu senast efter ett rån och en granatsprängning nära en bostad.

Men hur otryggt är det egentligen bortanför datorskärmen? Vi samlade boende från de olika delarna av Hässelby villastad runt ett bord på pizzerian i Åkis.

– Jag tycker att det känns tryggt när jag är ute och stöter aldrig på problem. Men det skulle behövas fler aktiviteter för oss ungdomar på fritidsgården, säger Hevin Maruf.

Kompisen Seghen Tesfalem håller med:

– Jag känner mig också trygg men om det inte finns något att göra hänger man ute istället, säger hon.

Oroar sig för ungdomarna

Det är svårt att definiera vad som ligger bakom otryggheten som beskrivs på Facebook. Birgitta Lundin berättar att hon själv känner sig trygg men alltid håller sig vaken tills hennes tonårsson kommer hem om han är ute kvällstid. Maria Ericson som också är tonårsförälder gör likadant – det är mer ungdomarnas trygghet som oroar.

– Jag känner mig inte rädd själv, men jag skulle inte låta min dotter gå hem ensam från bussen, säger hon.

På Facebook kan det se ut som att det händer väldigt mycket negativt i området. Det kan bidra till oro, menar de boende.

– Det räcker att det händer en grej som det skrivs om för att det ska kännas som att det händer mycket grejer. Samtidigt, om inte tidningarna skriver om det så gör någon annan det på Facebook, säger Jerker Antoni.

Grannarna tror att en annan anledning till otrygghet kan vara att folk inte känner varandra, varken över generationsgränser eller från andra delar av villastan än sin egen.

– Jag kan förstå om äldre känner att det är obehagligt när de ser stora grupper med ungdomar. Men de är inte farliga, prova att hälsa på dem så märker du det, säger Mohamed Hussein.

Han tycker även ungdomar har ett ansvar i att skapa en kontakt med äldre.

– Fråga en äldre dam om hon behöver hjälp med matkassen ut till bilen. Första och andra gången får du kanske ett nej men tredje gången blir det ett ja.

Vill se fler nattvandrare

Grannsamverkan och nattvandring kan skapa både trygghet och gemenskap. Birgitta Lundin, Maria Ericson och Ingrid Wik har tidigare varit med och nattvandrat men upplevt att det rinner ut i sanden efter tag.

– Det blir väl så om man är ute och märker att det är helt dött. Samtidigt är det kanske för att folk är ute som det är lugnt, säger Maria Ericson.

– Det vore bra om alla skolor i området gick ihop och nattvandrade, då skulle någon känna elever från varje skola. Eller att personal från varje fritidsgård var med, lägger Birgitta Lundin till.

Siffror över anmäla brott från polisen:

Antal anmälningar våld i offentlig miljö:

Hässelby villastad:

2017: 31

2016: 28

2015: 29

Vällingby centrum med omnejd:

2017: 68

2016: 62

2015: 56

Hässelby gård:

2017: 71

2016: 51

2015: 61

Antal anmälningar rån, grovt rån:

Hässelby villastad:

2017: 3

2016: 4

2015: 11

Vällingby centrum med omnejd:

2017: 19

2016: 23

2015: 14

Hässelby gård:

2017: 21

2016: 18

2015: 25

Källa: Vällingbypolisen

Visa merVisa mindre