I fjol gjorde Folkets Husby en egen trygghetsundersökning, "Utsatthet och gemenskap i Järva", om hur Järvaborna egentligen mår och hur de ser på sin stadsdel.

Bland de över 700 respondenterna lyckades de nå en grupp som annars kanske inte svarar på liknande enkäter i samma utsträckning; de unga.

– Det är ofta äldre som svarar och får komma till tals när olika samhällsinstanser gör enkäter här, men vårt förtroendekapital gjorde att vi kunde inkludera en lite annan målgrupp, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.

Hon menar att många satsningar som olika samhällsinstanser gör i området ofta präglas av en förutbestämd bild kring vad som gör människor otrygga, och att det ofta sker utifrån stereotypa idéer om Järvaborna och vad trygghet egentligen innebär.

– Därför ville vi nyansera begreppet i vår undersökning, säger hon.

Skapat ljuddrama

Resultaten i undersökningen visade bland annat att 85 procent av de svarande trivs i sin stadsdel, att 82 procent är kritiska till medias rapportering om deras bostadsområde, att 57 procent utsatts för rasism och diskriminering under det senaste året, och att 55 procent känner någon som förlorat livet genom dödligt våld.

– Många saker var väldigt annorlunda än den bild som vanligtvis presenteras av Järva, säger Hedvig Wiezell.

För att förmedla statistiken från rapporten till alla och för att den inte skulle förbli siffror i ett dokument ville Folkets Husby hitta ett kreativt sätt att nå ut med informationen på.

Nader Attiyah, som arbetar som processledare på Folkets Husby, fick en idé.

– Vi ville tillgängliggöra informationen. Podcasts är ju ett populärt fenomen och så slog tanken mig, varför inte göra ett ljuddrama av det hela?

Han tog kontakt med Saimak Hatami som är producent och artist, och tillsammans började de tolka statistiken och inkludera folk i manusskrivande.

Det hela resulterade i det 26 minuter långa ljuddramat "Hur mår vi?" som nu finns på Spotify uppdelat i fem avsnitt. Fatuma Yussuf, som vanligtvis är en del av podcasten Galdem a talk, var med och skådespelade i dramat.

– Jag blev chockad över min egen reaktion på manuset och innehållet. Man skrattar, man vill gråta, man blir arg – det är så mycket känslor i alla fem avsnitt.

– Eftersom jag redan läst rapporten var det kanske inget direkt chockerande, men när man hör faktan så konkretiserad samtidigt som man lyssnar på hur det påverkar folk blir det som att man inser omfattningen och allvaret på ett helt nytt sätt. Det här är folks vardag här, säger hon.

Det hela invigdes i Folkets Husby förra veckan, där de som ville fick komma och lyssna i smågrupper. Ljuddramat finns på Spotify och heter "Hur mår vi?".