Reporter Alexander tar tempen på Stockholms sommargator. Foto: Claudio Britos

Hur heta är stans gatusatsningar?

Staden vill göra sommaren i city 2020 alldeles särdeles somrig. På 14 platser i innerstan har antingen gågator eller ”pop up-parker” anlagts. Vi har tagit tempen på fem av dessa platser.

  • Publicerad 09:09, 11 aug 2020

StockholmDirekts sommarreporter Alexander Kuronen har tidigare undersökt sommartorgen i Söderort. Nu är det dags att granska stadens satsningar innanför tullarna!

Nybrogatan

Nybrogatan. Betonglejon och blomsterpelare gör det trevligt för fotgängarna och lite besvärligare för bilisterna. Foto: Claudio Britos

Trivs. Anne Ingnäs tycker att stadens sommarsatsning gör Nybrogatan gemytligare. Foto: Claudio Britos

Från Valhallavägen till Linnégatan sträcker sig Östermalms enda sommargågata. Blomsterpelare, färgglada bänkar och betonglejon upprätthåller en bilfri idyll, som tillfälligt sprängs av den trafik som tillåts korsa Nybrogatan via Kommendörsgatan.

När vi besöker platsen vid 10.30-snåret är det emellertid ganska lugnt, på både bil- och människofronten. Ett undantag är Anthony som ställer ut stolar på Nyko Kitchens uteservering. Han är från Birmingham och har jobbat här i en månad.

– Blommorna är trevliga, säger han om Nybrogatan.

Görs det liknande satsningar i Birmingham?

– Nej. Ärligt talat är det inte den sortens stad.

Även Lidingöbon Anne Ingnäs diggar Nybrogatans sommarförvandling:

– Det är väldigt skönt när det inte är så mycket trafik, det blir gemytligare och små restauranger kan växa ut.

Norra Stationsgatan

Mötesplats? I den framväxande stadsdelen Hagastaden finner vi en ”pop up”-park med färgglada bänkar, blomster och sällskapsspel. Synd att vädret inte är lika inbjudande. Foto: Claudio Britos

Cyklist. Susann Myrberg tycker att Hagastaden behöver mer gräs men är i övrigt nöjd med området. Dock är hon uppe i att flytta till något större, i Vasastaden. Foto: Claudio Britos

I Hagastaden, alldeles intill de omtalade Norra tornen, har staden smackat upp en tillfällig park. Lustigt formgivna bänkar i rött och gult ska locka till umgänge i ett område som fortfarande är långt från färdigställt. För att göra det extra inbjudande har man gömt såväl kinaschack som fia med knuff-pjäser under bordslocket vid en av bänkarna.

Om det inte blåste så fasligt kallt hade vi kanske unnat oss ett parti. Nu nöjer vi oss med att konstatera att inga pjäser verkar saknas.

Att pop up-parken också består av ett gäng blomsterpelare uppskattas av Hagastadenbon Susann Myrberg. Hon efterfrågar mer grönska i området.

– Det som slog mig när jag flyttade hit var att det inte fanns något gräs. Mina hundar visste till en början inte var de skulle kissa, säger hon.

Som tröst kan nämnas att områdets gröna mittpunkt, Norra stationsparken, planeras stå färdig år 2027.

Hornsbergs strand

Förespråkar bilfritt. Daniel Engström har inget emot att biltrafiken hålls tillbaka av gågatusatsningen vid Hornsbergs strand. Foto: Claudio Britos

Klättervänligt. I väntan på konstinstallationen fungerar de gula lådorna ypperligt som till exempel hinderbana. Foto: Claudio Britos

Området på Kungsholmens nordvästra flank är, utöver kebab och vattenskotrar, känt för sin tjusiga strandpromenad.

Just nu glänser stråket lite extra, med ett generöst strössel av färgglada bänkar och blomlådor av olika slag.

Gågatan sträcker sig hela vägen från Nordenflychtsvägen till Elersgatan (med Lindhagensgatan som bilvänligt undantag) och kantas även av en drös gula kuber. Den konstinstallation som kuberna ska förses med har ännu inte kommit på plats när vi är här.

Ett är säkert: den mindre biltäta strandpromenaden uppskattas av folk i området.

– Det är bra, men folk som buskör med jättebilar är ändå ett problem på sidogatorna, säger Peter Johansson.

– Generellt är jag väldigt mycket emot bilar i innerstan, ifyller Daniel Engström.

Vasagatan

Mysigt? Även på Vasagatan kan man slå sig ner under temporära träd. Foto: Claudio Britos

Vill ha grönt. Innerstadsbon Erik Forsström uppskattar sittplatserna vid Vasagatan men efterlyser ännu mer växtlighet innanför tullarna. Foto: Claudio Britos

Utanför hotellen Scandic Continental och Terminus har en pop up-park modell mindre ställts i ordning. Några bänkar och en laddningsplats för mobiler är resultatet.

Försöket att tillföra gemytlighet längs nedre Norrmalms kanske bullrigaste transportsträcka får ses som behjärtansvärt, om än svårt.

– Det är inte så lugnt här, det är mycket bilar. Men det är ändå bra att man kan sitta och vila, säger Erik Forsström som passerar parken.

Enligt staden är just den här ”sommarplats”-satsningen ett samarbete med fastighetsägaren. Vad man än tycker om mysfaktorn så kan vi konstatera att bänkarna används. De ”parkbesökare” vi ser bedömer vi dock som aningen för påverkade för att svara på våra frågor.

Swedenborgsgatan

Fikar på gatan. Fredrik Andersson diggar sommarförvandlingen av Swedenborgsgatan. "Det är superhärligt, det borde alltid vara så här", säger han. Foto: Claudio Britos

Konst. "Teknofossil" av Sara Söderberg pryder Swedenborgsgatan. Konstinstallationer finns på en rad sommarplatser i stan. Foto: Claudio Britos

På flera av de platser som pyntats med somriga detaljer kan man också glädjas åt tillfälliga konstinstallationer. På Södermalm är ett sådant inslag verket ”Teknofossil” av Sara Söderberg, som upptar ett stycke mark mitt bland de mer gängse blomsterpelarna och betonglejonen.

Barnvakten Ellen Selroos är en av dem som lagt märke till konstverket, eller ”stenarna” som hon kallar det.

– Jag brukar gå med barnen till parken. De brukar stanna vid stenarna, små barn tycker att det är spännande med saker som sticker upp, säger hon.

Även eftermiddagsfikaren Fredrik Andersson är, bortsett från att ”uteserveringarna gärna får ha öppet en timme längre”, förtjust i Swedenborgsgatan så här års.

– Jag tycker att det är superhärligt, det borde alltid vara så här, säger han.

Fler ”sommarplatser” i innerstaden

Sommargågator

Drottninggatan

Gamla Brogatan

Norra Agnegatan

Rörstrandsgatan

Skånegatan

Pop up-parker

Gustav Adolfs torg

Norr Mälarstrand

Strömkajen

Bergsgatan

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Projektledaren: Blir inte helt bilfritt

Även om fotgängarna kommer i första hand så kan sommargågatorna inte vara helt bilfria. Leveranser, färdtjänst och utryckningsfordon måste fortfarande kunna ta sig fram, menar trafikkontoret.

– Däremot måste bilarna verkligen rulla igenom, och det är polisens sak att jobba för att upprätthålla ordningen, säger projektledaren Pia Karlsson.

En lösning för att sätta hårt mot dundrande fordon är de för Stockholm typiska betonglejonen.

Ett annat genomgående tema på de så kallade sommarplatserna är blomsterpelarna, men huruvida de återkommer nästa år vill Pia Karlsson inte ge besked om ännu.

– Vi planerar sommarplatserna från år till år och hur växterna ser ut i framtiden återstår att se, säger hon.

Arbetet med sommarplatserna görs inom ramen för projektet Levande Stockholm, som syftar till att göra det attraktivt och trivsamt i staden. Vilka platser som får äran att sommarpyntas avgör staden genom samarbete med en rad aktörer så som stadsdelsförvaltningarna, fastighetsägare och polisen.

– Vi jobbar bland annat utifrån vad det finns för önskemål, om en särskild gata föreslås som sommargågata så tittar vi på det, säger Pia Karlsson.

Majoriteten positiva

Enligt henne har staden fått in få klagomål till följd av att stadens satsningar får vissa gator att leva upp sommartid.

– Majoriteten är positiva, deklarerar projektledaren.

I Hornsbergs strand har folk störts av buskörningar, som delvis avtagit i och med införandet av en sommargågata. Lösningen ska utvärderas till hösten.

– Det är det som är Levande Stockholms grundtanke. Vi testar, experimenterar och utvärderar, och vissa saker kan bli permanenta om vi ser att de är lyckade, säger Pia Karlsson.