Hyresrätter – Vad ska ni göra för att det ska byggas fler hyresrätter?

Vad lovade S, L och MP under valkampanjen?

"Det behövs byggas många fler, vi vill bygga 1 000 nya hyresrätter", sa Anita Mattsson (S) inför valet och poängterade att S vill stoppa utförsäljningen av allmännyttan.

"Det behövs ett större kommunalt ansvar. Tyresö Bostäder och andra aktörer ska uppmuntras att bygga fler hyresrätter till rimliga hyror", sa Marie Åkesdotter (MP) bland annat.

"Vi vill att minst 30 procent av all nyproduktion ska vara hyresrätter", sa Mats Lindblom (L) och menade att det skapar flyttkedjor som ger fler bostadsalternativ i alla kommundelar.

Vad har de tre styrande partierna hunnit göra sedan valsegern?

"Sedan vi tog över har det färdigställts över 950 hyresrätter i kommunen, både från vårt allmännyttiga bolag Tyresö Bostäder och från privata bolag. I dag har vi hyresrätter i produktion vid tre platser. Det är Wättingebacken, Bollmorabacken vid Granitvägen och Töresjövägen i Lindalen. Framöver kommer vi att dra i gång fler hyresrättsprojekt, bland annat är en detaljplan antagen för Tyresö Bostäder vid Granängstorget, där bostäder ska byggas ovanpå ett garage", skriver Marie Åkesdotter (MP), Anita Mattsson (S) och Mats Lindblom (L) i ett gemensamt svar.

Vad tycker oppositionsrådet Anki Svensson (M)?

"Om vi bortser från Alliansens redan startade projekt har styret byggt väldigt få hyresrätter. Vi vill värna om småskaligheten. Tyresö ska inte bli en betongförort utan en trygg kommun med blandade boendeformer. Vi behöver sänka byggtakten då vi ser infrastrukturproblem såsom brist på skolplatser, el-, vatten- och avloppsnät som behöver rustas samt framkomlighetsstörningar. Tyresö har växtvärk", skriver Anki Svensson.

Tyresövägen – Hur ska ni lösa trafiken längs med Tyresövägen?

Vad lovade S, L och MP under valkampanjen?

"Trafiksituationen måste lösas och därför vill vi bygga ett tredje körfält", sa Anita Mattsson (S) bland annat och lyfte också bättre kollektivtrafik samt pendlarparkeringar.

Miljöpartiet ville att kollektivtrafiken prioriteras. "Fler turer och bussfiler hela vägen till Gullmarsplan gör det attraktivt att välja bussen", sa Marie Åkesdotter (MP).

Liberalerna slog ett slag för ett tredje fil på Tyresövägen vigt åt kollektivtrafik. "Vi vill att utbyggnaden ska ske snabbare än planerat", sa Mats Lindblom (L).

Vad har de tre styrande partierna hunnit göra sedan valsegern?

"Vi har intensifierat arbetet med en omställning till hållbara transporter i enlighet med kommunens trafikstrategi. Större andelar gång-, cykel- och kollektivtrafik ger bättre framkomlighet för alla transportslag. Vi har återinfört separerade skolstarter som ger en mer utspridd morgontrafik runt Tyresö skola och Strandskolan."

Under mandatperioden har vi färdigställt Petterboda cirkulationsplats, vilket gett både bättre trafiksäkerhet och framkomlighet. Vi har tagit ett inriktningsbeslut om en eventuell framtida utveckling av Tyresövägen, som innebär fyra körfält med kollektivkörfält i vardera riktning. En förstudie för sträckan Bäverbäcken–Petterboda är startad i syfte att ge en uppfattning om projektets utformning, lämplighet och kostnad.", skriver Marie Åkesdotter (MP), Anita Mattsson (S) och Mats Lindblom (L) i ett gemensamt svar.

Vad tycker oppositionsrådet Anki Svensson (M)?

"Ett inriktningsbeslut har fattats att Tyresövägen, vid en eventuell ombyggnation, ska ha fyra filer med två körfält endast avsett för bussar. Vi moderater tycker inte att turtätheten ut mot och från östra Tyresö uppfyller behovet av att ha egna bussfiler."

På vägen transporteras även fler och fler mopedbilar och behovet att kunna göra säkra omkörningar har ökat. Moderaterna är garanten för bättre framkomlighet på Tyresövägen. Hur vägen ska byggas behöver skyndsamt utredas vidare", skriver Anki Svensson.

Elevhjälp – Hur ska barn med särskilda behov få hjälpen de behöver?

Vad lovade S, L och MP under valkampanjen?

Skolan är underfinansierad, ansåg Socialdemokraterna. "Detta måste vi göra något åt och det är bråttom", sa Anita Mattsson (S) och lyfte också bland annat att det behövs fler vuxna i skolan.

Det måste satsas betydligt mer på skolan, svarade Miljöpartiet.

Liberalerna ville se fler specialpedagoger i skolan. Mats Lindblom (L) sa: "Skolan måste tidigt identifiera barn som behöver extra stöd så att rätt insatser kan sättas in i tid".

Vad har de tre styrande partierna hunnit göra sedan valsegern?

"För att möta alla barn i skolan, och barn i behov av särskilt stöd, har vi utökat resurserna för att öka tillgängligheten för alla barn. Det kan handla om tysta matsalsmöbler och hjälpmedel i klassrum. Varje skola har nu en egen studio där undervisning i litet sammanhang erbjuds. Vi har också startat en skola med behandling och riktat insatser för att stärka det preventiva och främjande arbetet i skolan", skriver Marie Åkesdotter (MP), Anita Mattsson (S) och Mats Lindblom (L) i ett gemensamt svar.

Vi har tagit fram handlingsplaner för särbegåvade barn och riktat 25 miljoner i år för att rusta lärmiljöer ute och inne, vilket gynnar lärandet. Vi arbetar intensivt med de barn som har hög frånvaro och har lyckats minska andelen elever med så kallad problematisk skolfrånvaro. Vi har även öppnat en resursskola i gymnasiet."

Vad tycker oppositionsrådet Anki Svensson (M)?

"Barn och elever ska få de verktyg som krävs vare sig de riskerar halka efter eller behöver extra utmaningar. Skolorna i Tyresö har en studio, en mindre undervisningsgrupp, för att ge eleven mer stöd. Studios har funnits under flera år. S, MP och L har gått vidare med Moderaternas förslag att utreda en lärstudio med behandling, vilket nu finns. De har även kompletterat med kommunala lärstudios. De nya verksamheterna behöver utvärderas i dialog med vårdnadshavare och eleven.", skriver Anki Svensson.

Trygghet – Hur ska ni öka tryggheten i Tyresö?

Vad lovade S, L och MP under valkampanjen?

"Utökad samverkan mellan polis, kommun och föreningsliv för att skapa trygghet", svarade Anita Mattsson (S) liksom bland annat kommunala trygghetsvakter, bättre belysning och utökad kamerabevakning.

Marie Åkesdotter (MP) svarade att "långsiktigt så är det ett samhälle med minskade klyftor som är den viktigaste insatsen för ett tryggare samhälle".

Liberalerna lyfte fler poliser på gator och torg och i väntan på det kommunala trygghetsvakter "för ökad säkerhet på de platser och de tider det är som stökigast och otryggast."

Vad har de tre styrande partierna hunnit göra sedan valsegern?

"Vi arbetar med att hindra och långsiktigt motarbeta otrygghet. Vi har bland annat initierat satsningen 'Ett tryggare Granängsringen' som syftar till att kommunen, tillsammans med Tyresö Bostäder, föreningar, polis, näringsliv och de boende gemensamt, tar ansvar för att öka tryggheten i området.", skriver Marie Åkesdotter (MP), Anita Mattsson (S) och Mats Lindblom (L) i ett gemensamt svar.

"I satsningen har bland annat polisen ökat sin närvaro, utemiljöer har rustats upp, en Fritidsbank har startat, en störningsjour finns nu på plats och idrottssatsningar har gjorts i närområdet. Till detta har vi fått fältassistenter på plats som jobbar uppsökande mot ungdomar som riskerar att hamna snett. Vi har också utökat stödet till Tyresös kvinnojourer, ansökt om kameraövervakning på otrygga platser och utökat antalet feriejobb."

Vad tycker oppositionsrådet Anki Svensson (M)?

"2019 la Moderaterna en motion om att införa trygghetskameror i kommunen. Det var inget styret ville ha då, men nyligen fattades ett beslut om kameror, enligt oss alldeles för sent. Vi kan inte råda över polisens organisation men vi kommer tydligt och målmedvetet arbeta för att Tyresö ska få en polisstation och fler patrullerande poliser. Innan dess behöver vi anlita ordningsvakter för att öka tryggheten. Det sistnämnda är något styret har röstat ner.", skriver hon

Utsläpp – Hur vill ni minska utsläppen som påverkar klimatet?

Vad lovade S, L och MP under valkampanjen?

Socialdemokraterna svarade bland annat ett kommunalt klimatråd, skapa en bilpool och stödja delningsekonomi. "Minska klimatpåverkande utsläpp med 50 procent till 2030, genom modern teknik som solceller", svarade Anita Mattsson (S) också.

Den viktiga klimatåtgärden i Tyresö är att "ställa om till hållbara lösningar för resor och transporter", sa Marie Åkesdotter (MP) och ville se en prioritering av gång-, cykel- och kollektivtrafik.

Liberalerna tog exempel som tätare busstrafik, kollektivkörfält på Tyresövägen, mer infartsparkering samt återvinning av matavfall.

Vad har de tre styrande partierna hunnit göra sedan valsegern?

"Hållbara måltider är en central del i vårt klimatarbete. De kommunala köken är nu KRAV-certifierade och andelen ekologisk mat har höjts kraftigt. Vi serverar klimatsmarta måltider och minskar matsvinnet. Vi ställer miljökrav i byggnader, som vår nya förskola Vattenhjulet som byggts i trä.", skriver Marie Åkesdotter (MP), Anita Mattsson (S) och Mats Lindblom (L) i ett gemensamt svar.

"Kommunen arbetar för förnybar energi i alla fastigheter, miljövänliga fordon samt stärkt naturmiljö och biologisk mångfald. Vi fortsätter arbetet med en omställning till hållbara transporter i enlighet med kommunens trafikstrategi. Större andelar gång-, cykel- och kollektivtrafik minskar utsläppen från trafiken. Petterboda kretsloppscentral ska byggas ut för att öka återvinningsgraden. Vi har infört möjlighet till matavfallsinsamling för alla fastighetsägare."

Vad tycker oppositionsrådet Anki Svensson (M)?

"Tyresö behöver en långsiktig miljöpolitik. Hållbarhet handlar om att eftersträva balans mellan miljöhänsyn, ekonomi och sociala frågor. Ensidigt fokus på endera av dessa tre delar riskerar att skapa problem på både kort och lång sikt. Moderaterna ska därför värna om och arbeta för stärkt miljöhänsyn på ett sätt som samtidigt säkerställer att det gör skillnad på riktigt och som inte är symbolpolitik.", skriver Anki Svensson (M).