Genrebilder, vovven på bild har inget med händelsen att göra. Foto: Mostphotos

Hunduppfödare i Vallentuna misstänkt för djurplågeri

Sju kullar på två år får Länsstyrelsen att misstänka att hunduppfödaren i Vallentuna antingen avlar sin tik för mycket eller att härstamning för valpar manipulerats.

  • Publicerad 08:00, 1 jul 2017

Redovisningen kring avelstikens kullar stämmer helt enkelt inte, menar myndigheten. Därför har enheten för djurskydd polisanmält uppfödaren med misstanke om djurplågeri och/eller brott mot djurskyddslagen.

Länsstyrelsen gjorde en oanmäld djurskyddskontroll hos uppfödaren i februari i år. Där framkom att uppfödaren inte registrerat alla kullar hos Svenska Kennelklubben då denne tyckte att det var för dyrt. Vid kontrollen hittades oanvända id-chip och antibiotika utan recept. Uppfödaren uppgav att en veterinär måste ha glömt id-chipen när denne besiktigat valpar.

Livshotande kramper

Utredning visar att uppfödaren besiktigat cirka 22 kullar med valpar inom två år. En veterinär uppgav att uppfödaren varit kund hos flera veterinärer. Länsstyrelsen begärde ut journalkopior från åtta olika veterinärkliniker som uppfödaren anlitat.

Valparna har sålts på Blocket, oftast till priset 9 000 kronor styck. Tiken som har överutnyttjats fick en gång, enligt utredningen, livshotande kramper i samband med en förlossning.

Flera anmälningar

Uppfödaren uppger att det har blivit ett missförstånd. Att hon lånat tikar från utlandet. Det finns inget kontrakt eller kontakter till dessa tikars ägare, bara mejladresser och kontakt på Facebook.

Det finns flera anmälningar hos Länsstyrelsen mot uppfödaren. Dels misstänker en valpköpare att dennes valp är en så kallad smuggelhund, den var i behov av veterinärvård när den kom hem till sin nya ägare. En annan anmälare menar att tiken som uppges som mamma inte är det. Denne misstänker också att valpen togs för tidigt från sin mamma.

Enligt uppfödaren kan denne kan ha skrivit fel namn på vissa köpeavtal, men nekar till att någon valp flyttat hemifrån innan den blivit åtta veckor, att de avmaskats, vaccinerats och chippats.