– Det har gått fort. Till första matchen kom 300. Redan till andra matchen kom 600, säger Filip Falkenstrand.

– Då började folk fatta att det här är stort, säger Wille Eriksson.

De går första året på Rudbeck och var båda med och drog igång laget Rudbeck United i början av höstterminen. Idén dök upp efter att många ungdomar hade spelat i Korpen under sommaren. Något låg i luften för snart poppade det upp motståndarlag på andra gymnasieskolor.

– Vi var nog bland de första och vi fick snabbt nästan 1 000 följare på vårt Instgramkonto, säger Filip.

Kontakt via Instagram

Mycket sköts via Instagram. Bland annat är det där olika lag kan föreslå matcher mot varandra. Första matchen för Rudbeck United spelades mot Viktor Rydberg Sundbyberg på Helenelunds IP i mitten av september.

– Det var tomt där en halvtimme innan. Oj, fiasko, tänkte jag. Men så rullade folk in och det blev bara fler och fler. Då märkte jag att det här kommer att bli stort, säger Filip.

Och stort blev det. Flera hundra ungdomar samlas varje gång Rudbeck United spelar – publiksiffror på en nivå som Sollentuna FK:s herrlag i division 1 bara kan drömma om i serielunken.

Inofficiella skolmatcher har spelats förr, då och då. Nytt nu är omfattningen, och att det finns en organisation i form av serie- och cupspel. Och så publiktillströmningen.

Fullt runt planen

Vid senaste matchen på Norrvikens IP, som känns ödslig nu när vi träffar Filip och Wille under en håltimme från Rudbeck, var det packat med ungdomar runt hela planen.

Men många ungdomar samlade på fredags- och lördagskvällarna har också inneburit en del stök. Fyrverkerier, polska smällare och även stenar har kastats in bland folksamlingar. Inga regelrätta slagsmål har brutit ut, men en del gruff.

– Vi ska inte försköna. Det har skjutits fyrverkerier och ibland kommer publik in på planen. Jag säger åt dem som kastar smällare mot folk. Men på förra matchen kom 03:or och smällde. Vi är 05:or och då är det inte så lätt att säga till, säger Filip.

"Ingen lall-fotboll"

Fältassistenter, nattvandrare och väktare brukar vara på plats och även polis har tillkallats flera gånger. Att ha vuxna där känns bra tycker både Filip och Wille.

– Jag pratade med en väktare och han tyckte det var kul att vara där. Det är ingen lall-fotboll eller massa fula tacklingar utan bra spel, säger Filip.

– Alla i vårt lag spelar på hög nivå i sina vanliga klubbar – Sollentuna, Djursholm eller Vasalund till exempel, säger Wille Eriksson som själv spelar i Bollstanäs SK.

Men vad kan ni göra för att få stopp på stöket kring matcherna?

– Omöjligt, säger Wille.

– Ja, det kommer så mycket folk. Men det är inte bara bråk. Mestadels är det bra stämning under matcherna och man skapar många nya vänskaper, säger Filip.

Rudbeck United kommer troligen inte att spela några fler matcher i år, men i vår blir det seriespel och nya matcher igen.

– Och då lär det bli extra mycket folk efter några månaders uppehåll. Det här har kommit för att stanna, säger Filip.