Inte okej, tycker grannarna. Bilden är ett montage. Foto: Karin Nilsson/Mostphotos

Hundratals steppare störde sömn – i en vecka

En succé, säger Folkets hus om den nyss avslutade dansfestivalen. Ett grovt övertramp, säger arga grannar som fått sömnen störd av steppande stålklackar i natten. Nu har de polisanmält för ofredande.

  • Publicerad 14:31, 30 mar 2016

Du ser Fred Astaire på tv och förstår inte hur mycket steppdans låter. Men när du har 100 människor som gör det i samma rum är det som att vara inuti en B-52-motor.

Hundratals deltagare från ett 40-tal olika nationer, glädje och högt i tak. Men också ett fruktansvärt oväsen när alla ska slå klackarna i backen. Bokstavligt och samtidigt.

– Tänk dig att din granne har bjudit hem 50 gäster med stålklackar som alla steppar oavbrutet. Det är rejält med oljud. Det har inte gått att vara hemma eller sova medan de hållit på. Vi har haft öronproppar och sedan somnat efter att de slutat.

Det säger Johan Lindahl, som med sin familj är hyresgäst i samma fastighet som Bagarmossens Folkets hus. Där har under sju dagar den internationella steppfesten Stockholm tap festival arrangerats. Tidigare har de flyfotade fanatikerna skakat loss i Årsta.

Festivalen drog igång onsdagen den 23 april och har hållit på över hela påsken fram tills igår, tisdag den 29 april.

Dansat in djävulstimmen

– I en sal har det börjat kl. 10 på förmiddagen och slutat på eftermiddagen. Sedan har det dragit igång i den stora salen vid kl. 22 och pågått under natten, så sent som fram till 01.30. Det har varit aktiviteter fram till minst midnatt varje kväll, berättar Johan Lindahl.

Han säger att när familjen tagit kontakt med föreningen Bagarmossen Folkets hus har de svarat att de ska kika på vad som går att göra. Sedan har inget hänt. Lindahl berättar att familjen, på inrådan av fastighetsägaren Stockholmshem, nu har polisanmält steppfestivalen för ofredande.

– Vi är väldigt ledsna. Jag älskar kultur och vill ha ett levande Folkets hus, det är jättekul att det finns. Men det här var ett grovt övertramp. Antingen måste lokalerna byggas om eller så måste aktiviteterna anpassas så att det fungerar som det är.

Som att bo i ett bombplan

Curre Hansson är ordförande i föreningen. Han är fullt medveten om oljudet.

– Du ser Fred Astaire på tv och förstår inte hur mycket steppdans låter. Men när du har 100 människor som gör det i ett rum är det som att vara inuti en B-52-motor.

Ordförande erkänner att "det här inte var det bästa sättet att sköta det på".

– Men det har hänt och det är bara att beklaga. Det ska inte hända igen. Jag kan inte gå in och bryta en tillställning med deltagare från 38 länder. Det har jag inte mandat att göra. Festivalen hade ett kontrakt.

Fans det inga restriktioner om hur sent de fick dansa?

– Det borde ha rundats av vid midnatt, det här är inte okej. Vi får titta på våra rutiner och klura ut vem som är ansvarig.

Vad säger du om polisanmälan?

– Jag kan inte ha några synpunkter på det. Klart de är förbannade, jag är inte okänslig och de har utsatts för något som de inte borde ha utsatts för. Det ska inte återupprepas.

Hur ska Folkets hus göra i framtiden med högljudda arrangemang?

– Vi måste hitta en lösning, såklart. Annars minskar möjligheterna att bedriva verksamhet.

Läs även

Bagarmossens Folkets hus nära konkurs

Flyfotad festival fyller Folkets hus