Hundratals slöt upp i fackeltåget för #metoo

Ljuset från hundratals facklor lyste upp Humlegården klockan 15 i eftermiddags. Människor från hela Stockholm hade samlats för den tysta manifestationen, för #metoo-rörelsen. – Det är superviktigt att vara här, säger Ingela Malmkvist från Nacka.

  • Publicerad 16:09, 14 jan 2018

Vid halv 3-tiden är skaran som samlats i Humegården ganska gles. Men så händer något. Mängder av människor i alla åldrar dyker upp i parken och ett flera hundra meter långt tåg formas snabbt. Fackla efter fackla tänds och lyser upp den tidiga skymningen.

Alicia Sandberg och Ingela Malmkvist, dotter och mor från Nacka.   Foto: Märta Lefvert

Två av dem som kommit hit är Ingela Malmkvist och Alicia Sandberg, mor och dotter från Nacka.

– Det är superviktigt att vara här. Jag har följt massor av fall på nätet. Det skulle vara lätt att bli uppgiven men det får man inte bli. Om vi är många måste politikerna ta tag i det här, säger Ingela Malmkvist och får medhåll av sin dotter:

– Jag vill slippa gå i ett sådant här tåg med min framtida dotter. Därför går jag här med mamma i dag, säger hon.

Kungsholmenbon Henrik Sundqvist.    Foto; Märta Lefvert

De flesta i tåget är kvinnor, men en hel del män har också slutit upp. En av dem är Kungsholmenbon Henrik Sundqvist.

– De här problemen påverkar alla. Därför måste vi ta ett gemensamt ansvar. Jag går i tåget för att visa att jag vill att samhället ska bli mer tryggt för alla, säger han.

Fackeltåget ”Ljuset på” arrangeras av en liten grupp kvinnor, som vill hålla #metoorörelsen vid liv, även efter höstens stora nyhetsvåg.

– Under hösten hörde vi så många berättelser från kvinnor, kände kraften i dem och fick en bild av hur utbrett problemet är. Då fick vi idén till ett fackeltåg, som ett sätt att hålla frågan vid liv och lågan brinnande, berättar Ebba Rosencrantz, en av arrangörerna.

De flesta i tåget är kvinnor, men en del män går också med.   Foto: Märta Lefvert

Strax efter klockan 15 börjar så fackeltåget röra på sig. Sakta går de hundratals demonstranterna ner mot Norrmalmstorg. Där tar #MetooSweden vid, med en stor manifestation till stöd för kvinnan i det uppmärksammade Fittjafallet, där flera män friades för våldtäkt.

– När vi planerade fackeltåget visste vi inte att den manifestationen skulle äga rum samma dag. Vi samordnade dem för att inte konkurrera med varandra, säger Ebba Rosencrantz.