Mikael Oscarsson, KD, vill se stramare lagstiftning om samordningsnumren. Husen på bilden har inte med de aktuella adresserna att göra. Foto: Mostphotos

Hundratals personer skrivna på samma Hässelbyadress

Hundratals personer med så kallade samordningsnummer skriver sig på samma adress utan att bo där. Därmed kan de utnyttja förmåner i det svenska systemet. Nu kräver KD att systemet stramas upp.

  • Publicerad 15:26, 8 dec 2019

– Det finns möjligheter att göra Sverige mindre i de kriminella grupperna. Som det är nu är det fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) till SVT Stockholm.

Samordningsnumren delas ut till utländska medborgare som vistas i Sverige utan att vara folkbokförda i landet. Syftet är att det ska vara möjligt att identifiera människor som inte är svenska medborgare. Runt 870 000 utländska medborgare har samordningsnummer.

Oklar bostadsadress

Skillnaden mot ett personnummer är bland annat att det inte finns några krav på att man ska bo på den adress man uppger.

Därför har hundratals personer kunnat registrera sig på samma adress, ett stort flerfamiljshus i Hässelby. Även på andra håll ska liknande adresser finnas.

Skärpta regler

Men det finns individer som utnyttjar samordningsnumren. Personer med falska id-handlingar eller som inte ens befinner sig i Sverige kan genom samordningsnumren få momsutbetalningar, ta del av skatteavdrag för rot- och rutarbeten eller sociala förmåner utan att ha rätt till det.

Finansminister Magdalena Andersson säger till SVT att hon både vill skärpa lagstiftningen och utreda samordningsnumren. Något Mikael Oscarsson inte tycker skulle gå tillräckligt snabbt.